2020.09.02 11:10 Kóborló Olvasottság: 187x
4

Egy klasszikus horrorfilm?!

Az 1982-ben bemutatott, Tobe Hooper (1943–2017) által rendezett, Steven Spielberg bábáskodásával készített Poltergeist - Kopogó szellem című film egy megkerülhetetlen klasszikus horrorfilm, még akkor is, ha itt a horror jelzőt egyáltalán nem a szokványos módon aggathatjuk rá a filmre. A horror mint műfaj egyáltalán nem úgy mutatja meg önmagát, hogy mennyi szereplőtől kell búcsút intenünk a közel kétórás játékideje alatt, de még abban sem merül ki, hogy mennyi véres jelenetet számlál a produkció; még a hangulatát sem mondanám túlzottan félelmetesnek, de mindezek nélkül is bőven a horrorfilmek közé emelném a Poltergeist című filmet. Méghozzá a története miatt. Persze mondhatnánk azt is, hogy ma már egy ilyen filmet nem lehetne eladni a horror palettáján, de szerencsénkre 1982-ben ez nem így volt. Bár azért a film készítői mindent el is követtek annak érdekében, hogy a Poltergeist ne kapjon túlzottan magas korbesorolást.

Maga a film két olyan dologgal próbálja mégis a horror műfaján belül tartani önmagát, ami miatt bőven oda sorolható. A történetében található paranormális jelenetek megnyilvánulásával és az ezt elszenvedő filmbéli család pokoljárásával. Nos, 82-ben azért még nem oly sok film foglalkozott a paranormális jelenségek közé tartozó poltergeist hatásokkal, mint az azóta eltelt közel négy évtized filmtermése. Szóval itt, ha ismeretlennek azért már nem is mondhatjuk a témaválasztását, de egyfajta úttörőnek azért bőven beállíthatjuk. Ide sorolhatjuk a technikai megnyilvánulásait is, amire jómagam nem mondanám, hogy időtálló lett, de azért még bőven el lehet vele lenni, főleg akkor, ha a nézője nem próbálja meg a mai technikai szemszögből nézni ezeket.

Egy klasszikus horrorfilm?!

Számomra a másik nagy erénye a karakterek, illetve azok drámai harcának a bemutatása. Mivelhogy a forgatókönyvíróknak sikerült egy olyan családot megírniuk, ahol az összes karakter szerethető, így sokkal könnyebb azonosulni azokkal a megpróbáltatásokkal, amelyek a filmben történnek velük. Ehhez persze fontos volt olyan színészeket is leszerződtetniük a készítőknek, akik az alakításaikkal még kézzelfoghatóbbá teszik mindezt, és e téren is sikerrel jártak. Fontos azért itt megemlíteni, hogy Craig T. Nelsonon kívül szinte az összes fontosabb karaktert majdhogynem ismeretlen színészek alakították, és így is mennyire maradandóvá vált az alakításuk.

A film körül a mai napig tartja magát az a kérdés, hogy mennyi beleszólása volt Steven Spielbergnek a rendezésbe, hisz ha azt nézzük, a végső kreditek közt a rendezői titulust Tobe Hoopernek (1943–2017) adták, de ha megvizsgáljuk a rendező ezelőtti filmjeit (és akár mondhatjuk az ezután készíttet horrorfilmek hangulatát is), messze nem rá vallanak a rendezői megnyilvánulások. Mondjuk számomra ez teljesen mellékes, hisz a végeredmény szempontjából egy klasszikus horrorfilm született, ami mára már kissé megkopott, de még bőven élvezhető, főleg, ha a nézője egy kis nosztalgiázásra vágyik.

A film hatalmas siker lett a mozikban, így pár évvel később, 1986-ban elkészülhetett a második része, majd 1988-ban trilógiává duzzadt. Viszont a folytatásai nem tudták megközelíteni az első Poltergeist-film minőségét.

horror | thriller

A Freeling család átlagos kisvárosi életüket éli. Steve (Craig T. Nelson), a családapa ingatlanügynökként dolgozik, Diane (JoBeth Williams) pedig családanyaként gondoskodik a... több»

4