2020.01.12 17:22 Anti007 Olvasottság: 785x
1

Napjainkban a Messiás kopott farmerban és Adidas melegítő felsőben tér vissza...

Ha valóban az volt a készítők célja, hogy vitát generáljanak, kérdéseket tegyenek fel, akkor az maradéktalanul sikerült. Változtat-e bármin, hogy ő tényleg a Megváltó? Képes lehet-e bárki egy jól megtervezett csalással rászedni az egész bolygót? Meddig lehet visszaélni mások naivitásával? Tényleg ő a Messiás? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk.

Szerintem igazán elgondolkodtató, hogyan reagálnánk napjainkban a Messiás eljövetelére. A sorozatban jól levezetik mind a vallási fanatikusok, mind a szkeptikusok reakcióit. Ha nem is járok templomba, elmondhatom, hiszek Istenben és abban, hogy a sorsunk Isten kezében van. Ahogy a filmben is elhangzik, “mi más lenne a sors, mint Isten keze...”

Utoljára az Isten fia című filmet láttam (amit nagyon szép feldolgozásnak tartok), a Biblia című sorozat moziváltozatát, ami végig eredeti bibliai szövegszerkezettel készült. Viszont a Messiás sokkal merészebb alkotás, mert bőven túl mutat a valláson, és egy új Messiást ad a világnak. Arról nem beszélve, hogy a Megváltót Adidas melegítő felsőben, kopott farmerban látni tényleg furcsa.

De működik! Adott egy szíriai (menekült) férfi, aki a prófétát idéző, vagy épp pont azzal szembemenő felszólalásaival hatalmas tömegeket vonz magához. Ráadásul a jelenlétében olyan dolgok, furcsaságok történnek, amitől már egyfajta csodatevőként emlegetik. A social média felületeknek köszönhetően futótűzként terjednek csodatevő cselekedetei is, amitől nemcsak a tv társaságok, de a CIA is felfigyel rá, majd később már az FBI is.

Itt jön képbe a céltudatos, határozott CIA-ügynök (Michelle Monaghan), aki felfigyel a férfira, veszélyes terroristának gondolva elkezd utána nyomozni, majd szinte már rögeszmésen követi, mivel semmilyen nyilvántartásban nem talál semmit, sőt még ez a Messiás dolog is zavarja. Itt kezd igazán érdekessé válni a sztori, mert tényleg zavarba ejtően vívódunk azon, vajon tényleg ő az új Megváltó?

Nem mondhatom, hogy végig lebilincselően izgalmas a sorozat, de mégis van annyira érdekes, hogy le tud kötni és, ha nem is kell államokon át követned a Messiást (mint a filmben), de a sorozatban biztos követed őt. Volt annyira érdekes, hogy két nap alatt megnéztem a 10 epizódot. Lekötött. Az biztos, hogy Al-Mashi (Mehdi Dehbi) kiváló választás volt a Messiás szerepére, mert sugárzik belőle valami titokzatos nyugalom; tiszta tekintete és a külseje is abszolút passzol.

Sajnos, ami a hibája a sorozatnak, az, hogy túl sok karaktert akar bemutatni, túlságosan kitér egy-két mellékszereplő életére, és ez elvonja a sztori lényegét, néha kicsit vontatottnak tűnik. Ettől függetlenül, ahogy láttam, imdb-n is elég jó az értékelése, amivel egyet is értek. Az utolsó két rész már kifejezetten izgalmasnak is mondható, és az sem biztos, hogy érzékenyebb hangulatban nem dörzsöl el bárki egy-egy könnycseppet.

Mindent összevetve a sorozat – egy-két gyengébb pontja ellenére – tökéletes és egyben gyönyörű képet ad (főleg az utolsó rész lezárása) a történetnek. "Mert amiképpen a villámlás napkeletről támad és ellátszik egész napnyugtáig, úgy lesz az ember Fiának eljövetele is.” (Máté 24,27)

74 Messiás  (2020)

dráma

Az FBI felfigyel egy aktivistára, aki nagyon rövid időn belül nemzetközi figyelmet vívott ki magának. Az ügynökséget rendkívül érdekli, ki lehet a titokzatos személy. több»

1