2021.06.14 17:00 Kóborló Olvasottság: 1072x
2

A világ legmélyebb fúrása

A film helyszínválasztását egy valós esemény generálta, hisz a volt Szovjetunió valóban végrehajtott egy mélyfúrást a Kola-félszigeten; 1970-ben kezdték meg a fúrást, és 1989-ben fejezték be. Eme fúrást – akárcsak jelen filmünkben – tudományos célokra használták fel, ráadásként még a mélységével kapcsolatban is a valóságra támaszkodtak, hisz tényleg több mint 12 kilométer mélységű volt (amivel rekorderek is voltak a szovjetek egészen 2008-ig).

Ez a Szovjetuniós esemény ihlette meg a film rendezőjének (és egyben forgatókönyvírójának), Arseny Syuhinnak a fantáziáját, és elöljáróban azt kell, hogy írjam, hogy egy egészen elfogadható filmet kaptam Syuhintól, aki ezzel a filmjével debütált az egész estés filmek felhozatalában (mindeddig csupán pár rövidfilmet készített).

A világ legmélyebb fúrása

Tehát a történelmi helyszín adott volt ahhoz, hogy akár egy kimondottan erős horrorfilmet kaphassunk, ráadásként a film előzetese is igencsak hatásos lett. Ezen dolgok miatt kimondottan nagy érdeklődéssel kezdtem bele, és azt kell, hogy írjam, hogy sokkal többre volt hivatva eme filmötlet, mint amit végül kaptam.

Rengeteg olyan dolgot hagytak a készítők figyelmen kívül, amikkel számomra sokkal élvezetesebbé tudták volna tenni a filmjüket, bár be kell, hogy ismerjem, ha ezen dolgokat mind beletuszkolták volna a produkcióba, akkor sokkal, de sokkal többször ugrott volna be az az érzés, hogy ezt már láttam más filmeknél, így viszont ez az érzés csupán párszor jött elő.

Az elmúlt években volt szerencsém pár orosz horrorfilmhez, és nem is nagyon zárkózom el tőlük, hisz kimondottan különlegesnek tartom őket, főleg a hangulatvilágukban. Ez alól ez a film sem volt kivétel, hisz kimondottan jól ragadta meg a történetben rejlő sötét és komor hangulati elemeket. A szereplők alakításaira sok panaszom nem lehet, hisz egytől-egyig jól hozták a rájuk kiszabott szerepeket. Viszont sajnos negatívumai is voltak a filmnek.

Az első, amit szerintem jobban is felépíthettek volna, maga a horrorfaktor. Hiába kötötte le végig a film a figyelmemet, egyszerűen úgy éreztem, hogy ezt nem a félelemkeltésével éri el, hanem azzal, hogy érdekes a helyszín és a történet. A másik negatívum a látványvilág. Sajnos e téren is csupán erős közepesként szerepelt nálam, még úgy is, hogy látszott, hogy a költségvetés tetemes részét erre fordították. Talán az a legjobb erre, hogy sokkal jobban elmehettek volna e téren is a horror irányába.

Mindent egybevéve számomra egy kimondottan erős közepes lett a végeredmény.

horror | thriller

Egy kutatócsoport útnak indul, hogy felkutassák a világ legmélyebb tengeralatti járatát. Amit azonban ott találnak, az a teljes világra halálos fenyegegést jelent.

2