2022.01.08 14:07 SScreambomb Olvasottság: 3439x
2

Ne higgy a hype-nak!

A Ne nézz fel! alapötlete, hogy egy hatalmas meteor halad a Föld felé, amit metaforaként lehet értelmezni a Covidra vagy akár a globális felmelegedésre is. A film megmutatja, hogy a korrupció és az erővágy hogyan torzítja az emberek percepcióját, és hogy mennyire hajlamosak tudnak lenni az elitek, hogy mindenben a pénzt lássák. Időben észlelik a meteort, ezért könnyen megelőzhető lenne a becsapódás, de mégse tesznek ellene semmit végül. Több, a valóságban lévő személyt kifiguráz a film, például Elon Muskot, azaz a "zsenit", aki olyan problémákra talál ki hasztalanabb megoldásokat, amik már rég meg lettek oldva. Egy másik egyértelmű utalás a Meryl Streep által eljátszott amerikai elnök szerepe, ami egyértelműen Hillary Clinton és Donald Trump afféle keveréke, de személyisége jobban hajaz az utóbbiéra.

A koncepció alapján egy sokkal jobb filmre lehetett volna számítani, de számomra nagy csalódás volt. Vágási, szerkesztési technikáját tekintve kifejezetten borzalmas, nagyjából 20 perc után már teljesen kellemetlen volt nézni, már-már gondolkoztam rajta, hogy inkább nem nézem tovább, annyira idegesített. Ami viszont a legesleginkább elvette még az élettől is a kedvemet, az a film humora. Na most. Vannak benne elég gagyi viccek, de leginkább a 'comedic timing'-gal volt gond, azaz kínosan jöttek ki a viccek, nem voltak jól kivitelezve. Számomra az is kellemetlen volt, hogy hogyan volt bemutatva, hogy a tinik hogyan sztárolják a különböző előadókat, celebeket. Hogy MINDENNEK, ami velük kapcsolatos, címlapon kell lennie. Ezek valós gondok a mai társadalomban, de nekem úgy jött le, mintha a rendező nem igazán értené, hogy miért és hogyan alakul ki ez a jelenség, így picit elboomerkedte ezt a részt.

Ne higgy a hype-nak!

A színészek meglepően gyengék voltak, de én nem őket hibáztatom, szimplán gagyin voltak megírva a párbeszédek, amit tudtak, azt kihozták ebből. Mindent összeszedve, egy fájdalmasan humortalan paródia lett, aminek a célja az lenne, hogy elgondolkoztasson, de annyira egyértelművé teszi az álláspontjait, kritikáit, hogy nem igazán marad min gondolkozni a film végére. Végszóul, két másik filmet ajánlanék ehelyett, amik eszembe jutottak róla: a Snowpiercert (2013) és a Melankóliát (2011). Ezek fényévekkel jobban voltak kivitelezve, de hasonló ötleten alapulnak.

vígjáték

Két csillagász története, akiknek óriási médiaturnén kell részt venniük, hogy figyelmeztessék az emberiséget egy közeledő üstökösre, amely elpusztíthatja a Földet.   több»

2