2020.12.03 14:49 Kóborló Olvasottság: 781x
3

A holtak könyve

2020 rendkívül szomorú évként fog bevonulni az emberiség történelemkönyveibe a rengeteg áldozatot követelő, világméretűvé fejlődött koronavírus-járvány miatt. A rengeteg megbetegedések mellett olyan mélypontra taszította a világ gazdaságát, hogy azt számokban megbecsülni sem lehet, és ez alól a filmvilág sem volt kivétel.

Emlékszem, hogy 2019-ben több olyan filmelőzetest is számon tartottam, amik a 2020-as évre voltak bejelentve. Az egyik ilyen kiemelkedő horrorfilm Clive Barker egyik novellája alapján a Kampókéz című alkotása volt, ami eredetileg 2020 nyarára érkezett volna meg a mozik kínálatába, viszont az ismert sajnálatos okok miatt talán majd csak 2021 nyarán láthatjuk mi, nézők, hogy milyen is lett.

A holtak könyve

Viszont a 2020-as évre két Clive Barker film volt bejelentve, igaz, hogy már egyszer mindkettőt megfilmesítették. A Kampókéz 1992-ben már mozikba került (Magyarországon csak 1993 májusában került a mozik kínálatába) Tony Todd és Virginia Madsen főszereplésében; a másik film pedig a 2009-ben megjelent Book of Blood (Magyarországon 2012-ben jelent meg dvd-n A vér könyve címen) volt, amihez végül az amerikai Hulu tévécsatorna rendelte be az újrázását Books of Blood címen. Akik látták esetleg a 2009-es változatát ennek a filmnek, és mondjuk annyira nem nyerte el a tetszésüket, azoknak is merem bátran ajánlani ezt a feldolgozást, hisz elég lényegesen eltér a 2009-es változattól.

A leglényegesebb eltérés a két film közt, hogy míg a 2009-es egy történet volt, addig ehhez a változatához további két kis történetet is beillesztettek. Tehát eme film három történetből áll, melyek persze majd a végére egy kerek egésszé állnak össze. Jómagam nem annyira szeretem ezt a fajta megoldást, de ez itt maximálisan szórakoztató volt, és semmit sem rontott a történet széttagoltsága a film szórakoztatási faktorán.

Talán egyedüli negatívuma nálam abban merült ki, hogy látszódott a kisebb költségvetés egyes jelenetein, de körülbelül ennyit tudnék felhozni. Maguk a történetek szórakoztatóak voltak, a kevésbé ismert szereplők is tisztességesen megállták a helyüket. Aránylag egész tisztességes hangulatot tudtak elérni a készítők, ráadásul mindezt úgy, hogy nem ostoba jumpscare-ekkel szúrják ki a nézők szemét. Mondjuk azért azt a fajta parafaktort nem éri el, mint Barker korábbi művei, de szerintem nem kell majd szégyenkeznie ennek az alkotásnak sem.

dráma | horror | misztikus | sci-fi

Utazás egy feltérképezetlen, tiltott területre három, térben és időben összekuszált mesén keresztül.   több»

3