2022.05.21 21:28 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

Sergio Pastore.

Filmes újságíróként kezdte, és úgy is halt meg.

Műveit csak kevesen ismerik Olaszországon kívül, és csak ez az egy, ami valamiféle elismerést csikart ki a nézőkből és a kritikusokból.

Felesége gyakran szerepelt a stáblistán, és minden műfajba belekóstolt.

Western, krimi, giallo, thriller, kalandfilm.

Sette scialli di seta gialla (Hét sárga selyemkendő).

Rendezőnk le sem tagadhatja Dario Argento mester hatását, csak ő nem tudja olyan szinten hozni azokat a finomságokat és filmes trükköket, szépségeket, amiket Argento kisujjából kirázott.

A feszültség csúcspontján kimerevített állókép szintén argentos örökség, ami itt is hatást vált ki a nézőkből. A koppenhágai helyszín (tényleg ott forgatták) kifejezetten jó ötlet volt, bevált minden szempontból.

Sylva Koscina és a zuhanyzós, szappanozós jelenet.

Nem semmi...

Pastore itt beletalált a sztoriba rendesen, és egy jól sikerült giallót hozott össze.

A díszletek kicsit lounge-szerűek, néhol flancosak, de azért nem bántja az esztétikai érzékünket (legtöbbünkét).

Na de nézzük, milyen történetet álmodott meg Pastore és Giovanelli Simonelli, Sandro Continenzával egyetemben.

Paola, aki Peter, a vak zongorista (Anthony Steffen) barátnőjének barátnője, meghal egy koppenhágai modellstúdióban. A rendőrség hamar lezárja a nyomozást, hiszen nem találnak semmi szokatlant, így természetes halálnak veszik. Peter azonban gyanakodni kezd, hiszen a nőn egy olyan sál volt, amit még nem látott, és Peter tudja, hogy nem is volt a nő stílusa.

Viszont mikor Helga (Annabella Incontrera) is holtan fekszik a stúdió padlóján, akkor már Jansen felügyelő (Renato De Camine) is elkezd vizsgálódni az ügyben. Két gyanúsítottja Peter és Victor Morgan (Giacomo Rossi Stuart), de mikor szinte a szemük előtt ölnek meg egy újabb áldozatot, hamar elveti az elméletet.

A nyomok egy drogfüggőhöz vezetnek, Susanhoz (Giovanna Lenzi), aki egy macskát adott cserébe drogért.

Susan azonban meghal, mielőtt mondhatna valamit. Majd meghal Harry, aki a rendőrség fotósa (Romano Malaspina) és Margot, Peter barátnője (Shirley Corrigan) is, akiket borotvával rendesen összeszabdalnak.

Jansen összerakja a kirakóst, és rájön, hogy a gyilkos nem más, mint Francoise Valley (Sylva Koscina), aki egy autóbalesetben megsérült, és eltorzult, ráadásul rájött, hogy férjének viszonya van Paolával.

A többi gyilkosság csak simán elterelés.

De Francoise nem akar a börtönben meghalni, és kiveti magát Peter házának ablakán, mikor már tudja, hogy vége a játszmának.

Manuel De Sica zenéje, a sok gyönyörű olasz színésznő, és az izgalmas (bár néha túlbonyolított) történet miatt kifejezetten élveztem a filmet.

Jó, oké, a kilencfarkú macskában is vak a főszereplő, de hát ki figyel erre?!

Maximum Dario Argento nyelt egy nagyot.

Fekete szeder és bubis víz.

A kedvenc fotelem meg kényelmes!

Ennyi!

0