2023.09.11 22:11 OkosMajom Olvasottság: <100x
2

(The Fog)almam sincs, miért, de imádom!

Jó, jó, kicsit mellébeszéltem!

Hiszen tudom, miért imádom!

(The Fog)almam sincs, miért, de imádom!

John Carpenter munkáit főleg!

Úgy, mint a A 13-as rendőrőrs ostroma, Halloween – A rémület éjszakája, Valaki figyel, Menekülés New Yorkból, A dolog (A valami), Christine, A Mars szelleme, Elpusztíthatatlanok, Menekülés Los Angelesből, John Carpenter: Vámpírok...

Ugye, nem is olyan rossz mozik?

Mit láthatunk?

Antonio Bay egy aprócska tengerparti kisváros, világítótoronnyal és egy nagyon összetartó közösséggel, melynek minden tagja betölt bizonyos feladatokat, ezért szinte minden tagja köztiszteletnek örvend.

Ilyen például a torony tulajdonosnője, Stevie (Adrienne Barbeau), aki a helyi hangulatos rádióért is felel, szórakoztatva ezzel a városka lakóit, éjszakánként pedig virraszt és segít a halászoknak.

Antonio Bay éppen 100-ik évfordulójára készül, Kathy Williams (Janet Leigh) asszisztensével megpróbálja a legtöbbet kihozni az ünnepségből. Egy nagyon inspiráló beszéddel is készül, csakhogy senki sem sejti, hogy a város alapítóinak rejtélyes és ősi átka érkezik meg a rejtélyes köddel együtt, amiben mozog valami, vagy éppen valaki!

A köd egyik legfőbb erőssége, hogy már az első perctől kezdve rendkívül jó a nyomott és szürreális atmoszférája, nagyon nyomasztó, ami a későbbiekben már vérfagyasztóvá válik, de ennek ellenére hihetetlenül különleges, titokzatos és vonzó.

Nagyon kevés horror van, amiben ennyire központi szerepet tölt be egy világítótorony, és nem is igazán tudnám leírni, miért is ragadott magával annyira.

Talán annak az ambivalens érzésemnek köszönhetően, hogy egymagában áll egy sziklán, szinte mindentől elzártan, mégis a legtetejéről minden egyes mozzanat, ami alant történik, belátható!

A karakterek tökéletesre sikerültek, főként Stevie-é (Adrienne Barbeau), akiért nagyon lehet izgulni, és Janet Leigh-et is jó viszontlátni egy ilyen zseniális horrorban, ráadásként pedig lánya, az imádott nő, a magyar felmenőkkel is rendelkező sikolykirálynő, Jamie Lee Curtis is tiszteletét teszi.

Az ő karaktere úgy, mint Elizabeth Solley, emlékeztethet minket egy másik ikonikus női főszereplőre, Melanie Danielsre (Tippi Hedren), a Madarak klasszikusból.

Mindúgy a helyszín, Antonio Bay, erősen hajaz a madarak támadásának helyszínére, Bodega Bay-re, mind pedig az a motívum, hogy amint a fiatal nő a városkába érkezik, rejtélyes, természeti veszély üti fel a felét.

A nagy kérdés mégis az volt, az motoszkált bennem egész végig, hogy vajon élvezhető lesz-e egy kísértettörténet?

Hiszen ez a csont már milliószor le volt rágva...

És nem!

Tökéletesen hozta le Carpenter!

A köd maga, és ami vele és benne jön, az rendkívül ijesztő, több jelenetnél is felszisszentem, mikor először (nagyon régen) láttam, a feszültséget pedig az utolsó percekig fokozzák.

Összességében egy izgalmas, jól kivitelezett, zseniális effektekkel megtámogatott, pompás zenével megspékelt, igazán remek hangulatú film, amit tiszta szívvel csak ajánlani tudok!

A stáb!

Debra Hill és Carpenter voltak a forgatókönyvírók, a zenéjét is John Carpenter szerezte, a képi világért Dean Cundey felelt, és a pompás vágásokat Tommy Lee Wallace és Charles Bornstein „követte el!”

A színészek!

Nick: Tom Atkins, Mr. Machen: John Houseman, Dick: James Canning, Father Malone: Hal Holbrook, Dan O'Bannon szerepében: Charles Cyphers és Sandy szerepében: Nancy Kyes...

Nem is annyira rossz gárda!

Egy film, amit nem lehet, és nem szabad kihagyni!

„Amit nem látsz, nem fog bántani... meg fog ölni!”

Klasszikus és kötelező!

Az IMDb-n 80 ezer vélemény után 6,8/10-es, a TMDB-n 1338 vélemény után 67%-on áll, nálam kicsit magasabb, hiszen én 93%-ra értékelem és természetesen öt csillagra!

77 A köd  (1980)

horror | thriller

A nyugati part egy kisvárosában hat meggyilkolt tengerész reinkarnálódott szelleme jelenik meg, s baljóslatú, halálos ködöt hoznak magukkal, mely az egész várost beborítja.... több»

2