Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
81%

A köd (1980)

The Fog
Filmadatlap
 
27
Szereplők
14
Vélemények
11
Képek
2
Videók
A köd
 
Kóborló   2020. 07. 31.

legújabb vélemény

1
A köddel érkezők

Sorolhatnám azon filmkészítők neveit, akiket kimondottan megkedveltem, mióta a horror a kedvenc filmes műfajom lett, de nem teszem, mert bizonyára igencsak hosszú lenne egy efféle felsorolás. Viszont John Carpenter neve mindig kiemelkedő volt. Számom... teljes kritika»

 
Filmdoki   2019. 02. 02.

a nap véleménye

2
Kísértethistória Carpentertől

John Carpenter nem ok nélkül kapta meg a Horror Pápája megnevezést, hiszen pályája során olyan kultikus mozikat tett le az asztalra, mint jelen film is. A köd pedig egy vérbeli kísértettörténet, melybe Carpenter beleviszi utánozhatatlan, kissé B-film... teljes kritika»


 
Sabnock Sanatory   2018. 03. 15.

1

Carpenter nagyon nagy varázsló. Tudja,hogy hogyan kell egy igazán jó, és félelmetes, borzongató filmet összerakni. Nagyszerű képsorok,szuper zenei aláfestés. Ajánlott kategória!

 
Berto49   2018. 02. 25.

0

Még a hetvenes évek elején, amikor elképzelhetetlen volt, hogy ilyen filmeket vetítsenek a királyi televízióban láttam az osztrák TV-ben. Akkori csekély német nyelvtudásom ellenére is maradandó élmény volt. Az a félelmetes hangulat, aztán meg a felbu... több»

 
Márton   2018. 10. 02.

0
Alighanem John Carpenter legjobb rendezése A köd

Ha jól emlékszem ez volt az első Carpenter film amit láttam még nagyon fiatalon és már akkor is egy nagyon jó horrornak tartottam! Mára persze rengeteget "kopott" az erejéből, de a hangulatára még a mai napig nem lehet panaszom! Talán pont a hangulat... teljes kritika»

 
Syracuse   2015. 05. 13.

0

A témája és a hangulata még ma is üt, nyilván a technika már senkit nem fog meglepni. A remake ráadásul igen gyenge lett, így ez simán megérdemli az 5 csillagot.

 
ZozArt89   2019. 07. 17.

0

John Carpenter félelmetesen érezte, hogy is nyúljon ehhez a filmhez. Így lett ez a remek, ijesztő és hátborzongató kis alkotás mely minden percével borzolja a kedélyeket.

Galéria (11)

Videók (2)

A film összbevétele 21 378 000 dollár volt (imdb.com).

 

A filmet 2005-ben remake-elték.

(Kóborló )
 

A 90-es évek elején a film írója és rendezője, John Carpenter kacérkodott azzal az ötlettel, hogy egy előzménysorozatot készít a filmhez, de ez végül nem valósult meg.

(Kóborló )
 

A film felvételeit mindössze 30 nap alatt készítették el.

(Kóborló )
 

Adrienne Barbeau korábban csupán tévéfilmekben szerepelt, ez volt az első olyan filmje, amit mozikban is bemutattak.

(Kóborló )
 

Malone atya szerepére eleinte Sir Christopher Lee-t (1922–2015) akarták leszerződtetni, de ez végül nem valósult meg.

(Kóborló )
 

A film két szereplője, Janet Leigh (1927–2004) és Jamie Lee Curtis a való életben anya és lánya volt.

(Kóborló )
 

A film forgatása idején John Carpenter és a film egyik főszereplője, Adrienne Barbeau házasok voltak.

(Kóborló )
 

A rendezőt két dolog inspirálta; az egyik egy 1958-as angol horrorfilm, a The Trollenberg Terror, a másik pedig, hogy egyszer járt a híres Stonehenge emlékműnél.

(Kóborló )
 

A kalóz szellemek vezetőjét, Blake-et a híres speciális effekt és maszkmester, Rob Bottin alakította. Egy interjú során Mr. Bottin elárulta, hogy mivel így is a stáb tagja volt maszkmesterként, Carpenter egyszer megkérdezte tőle, hogy nem akar-e egy kisebb szerepet vállalni a készülő filmben. Carpenter mindenképp egy magas embert akart ennek a szerepnek a betöltésére, és Rob Bottin közel 2 méter magas volt, így persze örömmel elvállalta a szerepet.

(Kóborló )
 

A film költségvetése kicsivel több mint egymillió dollár volt. A forgalmazó stúdió további közel hárommillió dollárt költött a reklámozására.

(Kóborló )