2019.02.02 21:06 Filmdoki Olvasottság: 152x
2

Kísértethistória Carpentertől

John Carpenter nem ok nélkül kapta meg a Horror Pápája megnevezést, hiszen pályája során olyan kultikus mozikat tett le az asztalra, mint jelen film is. A köd pedig egy vérbeli kísértettörténet, melybe Carpenter beleviszi utánozhatatlan, kissé B-filmes stílusát.

Nagyon érdekes a film létrejöttének története, ugyanis Carpenter elmondása szerint nem csak a The Trollenberg Terror című 1958-as horror ihlette meg, hanem egy a Stonehenge melletti kirándulás során megpillantott sejtelmes köd is. Ezt az egyszerű, de annál vészjóslóbb természeti jelenséget kapcsolta aztán össze a jól ismert kalózhistóriákkal és voala, meg is lett a történet alapja.

Kísértethistória Carpentertől

A cselekmény maga nem nyújt túl sok újdonságot, valamint a karakterek is igen egyszerűek. Carpenter viszont jó érzékkel pakolja ezeket össze, mindig eleget időzik az egyes figurákon, hogy azért megismerjük őket, így nem okoz nehézséget, hogy izguljunk értük.

A film legnagyobb erénye mégis az a bizonyos atmoszférateremtés. Az egyik legzseniálisabb horror nyitányt rakta le elénk a rendező: egy öreg tengerész mesél néhány gyereknek. Csak a tenger morajlása és a vén matróz nyugodt, de baljóslatú hangja hallatszik, majd éjfélt üt az óra. A köd tele van ehhez hasonló, szépen felépített jelenettel, melyek kellemesen borzongatják a néző idegeit még ma is.

A film hangulatához, akárcsak a Menekülés New Yorkból című klasszikusnál, újfent hozzájárult a nagyszerű Dean Cundey, aki csodás felvételeket készített a tengerparti városkáról.

De emelem kalapom a speciális effektekért felelős csapat előtt is. Ma már CGI-al lenne megjelenítve A köd, azonban ekkor még nagyobb szerepet kapott a kreativitás. Vannak egészen egyszerű megoldások, mint a füstgép. Máskor viszont a kívánt terület makettjét készítették el, majd letakarták azt, és e közé fúvatták a szárazjeget. Később ezt a felvételt montírozták össze a valódi helyszínével.

A köd méltán vált az öreg egyik legelismertebb filmjévé. Nyugodt, idegőrlő hangulatával sokkal stílusosabb horror, mint sok mai, jumpscarre építő társa.

77 A köd  (1980)

horror | thriller

A nyugati part egy kisvárosában hat meggyilkolt tengerész reinkarnálódott szelleme jelenik meg, s baljóslatú, halálos ködöt hoznak magukkal, mely az egész várost beborítja.... több»

2