2025.11.21 23:30 geredani94 Olvasottság: <100x
0

A döntéseknek súlya és ára van

Talán nem így az első megnézés után kellene véleményeznem. Ahogy sokan mondják, meg kell újra nézni.

Spoiler innentől!

A döntéseknek súlya és ára van

Ha jól értem, a film egyszerre igyekszik bemutatni, ötvözni a párhuzamos valóságok, valamint a reinkarnáció témáját.

Tetszettek a felvetett ontológiai, metafizikai problémák, amelyek engem mindig is foglalkoztattak, de a legjobban a lélektani, drámai szálaknak örültem, amelyek teljesen hétköznapiak, emberiek. Tipikusan ilyen drámai helyzet a kisfiú (Nemo) életében, amire előttem szólók is hivatkoztak, a szülők válása, a vasútállomásos jelenet: maradjon vagy fusson a vonatra.

Egy filozofikus eszmefuttatás Nemo szájából:

"A füst kijön apa cigarettájából, de soha többé nem megy vissza. Képtelenek vagyunk visszacsinálni. Ezért nehéz a választás. Elsőre a helyes döntést kell meghoznod. Amíg nem választottál, minden lehetséges". Nem tudom, hogy ezt most a kisfiú mondja a saját jelenében, vagy ez már az aggastyán reflexiója. Nemo ugye elvileg hozza az előző életek tapasztalatait is, tehát a döntésektől való szorongást nem feltétlen a mostani életének gyerekkora alakította ki nála, hanem előző életekbeli traumák.

Erről jut eszembe egy másik idézet, ami a Terápia c. sorozatban hangzott el:

“A lehetőségek végtelen sorát nyitja meg előttünk, ha fogalmunk sincs, mit akarunk. Néha elég annyit tudni, hogy mit nem akarunk.”

Szerintem a döntésképtelenség, határozatlanság "betegsége", hogy az ember - különösen az élet nagy kérdéseiben - nem tud (mer) választani, és igazából elköteleződni, felelősséget vállalni (és ebben kicsit magamra ismerek), valamilyen traumából jöhet. Egy kiforratlan személyiségű, idegrendszerű, érzelemvilágú gyereket ha kitettek olyan döntéseknek vagy helyzeteknek, amiket nem tudott elhordozni, illetve amiknek súlyos következményei lettek, akkor ez óhatatlanul felnőttkori elakadásokhoz vezet, például állandóan a múlttal foglalkozik, és a jövő mindig félelmetes lesz számára, mert bizonytalan, kiszámíthatatlan, ez pedig folyamatos szorongást szül. Ez persze csak egy lehetséges magyarázat, több oka is lehet annak, hogy valaki nehézségekkel küzd, de ebben a filmben a döntéseknek nagy szerepe, súlya és ára van.

A filmtől kicsit eltekintve, lehetnek olyan problémáink az életben, amikre körülbelül három magyarázatot tudok hozni, persze most nagyon leegyszerűsítve: 1. genetikai örökség; 2. szülőtől, családtól, tágabb szociális környezettől eltanult minták; 3. előző élet(ek).

Még egy dolgot kiemelnék, egy jelenetet, ami megfogott: amikor elsétál Nemo a három kislány előtt, és köszönnek egymásnak, hogy valójában azok a lányok később mennyire meghatározzák Nemo életét, illetve fordítva is: Nemo a lányok életét. Közhelyes vagy sem, a szerelmünk, párunk vagy lelki társunk megtalálása mindig is az egyik legfontosabb ügye lesz a mindenkori embernek.

dráma | fantasy | romantikus | sci-fi

Döntéseink még a távoli jövőben is kihathatnak életünkre. Nemo Nobody mindezt saját magán tapasztalja meg. Életét nyugodtan éli feleségével és három gyerekével, ám egy nap... több»

0