2017.02.09 16:20 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 280x
0

Az utóbbi hónapok egy legkülönlegesebb filmélményét nyújtotta számomra a Halott ember. Amikor eltelt az első 5 perce, s csak annyi történt, hogy Depp karaktere vonatozik, néha cserélődik a vele szemben ülő utastársa, s mindez bárminemű dialógus nélkül zajlott, akkor megijedtem, hogy egy közel kétórás, párbeszéd nélküli filmet vállaltam be. Aztán megszólaltak (végre), s ami azután elkezdődött az valami olyasmi, amit biztosan nem fogok elfelejteni. Hozzá kell tennem, hogy még vonatos képsorok előtt feltűnik a filmtörténelem egyik legegyszerűbb, de legfrappánsabb kezdő sora: "Nem tanácsos Halott emberrel utazni." Henri Michaux-től.

Én nem vagyok Johnny Depp rajongó, főleg az utóbbi éveinek köszönhetően, de ebben a filmben valami olyat játszik, hogy azt öröm nézni. A furcsa arcjátéka, meg a nézései remekül passzolnak a karakteréhez (nagyon jól áll neki a halott, avagy nem is Halott ember szerep), mellette pedig kiemelendő Gary Farmer játéka is, akitől még egy darab filmet nem láttam, aztán csak néztem, hogy több mint száz színészi kredittel bír az imdb-n. Komolyan mondom, nagyon megkedveltem Farmert. Mellékszerepekben pedig Lance Henricksent, John Hurtöt, s még Iggy Popot is láthatjuk, nem is beszélve Robert Mitchumről. Leginkább egy neo-westernnek tudnám nevezni a filmet, amelynek a hangulatán rengeteget dob a fekete-fehér fényképezés. Komoly drámája van, de közben az egyes szereplők halála időnként komédiába hajlik (nem tudom, hogy létezik ilyen, de ebben a filmben ez van: viccesen halnak meg az emberek). A legszomorúbb, s egyben legzseniálisabb jelenete viszont a halott őznél van, ahol kis híján elsírtam magam férfi létemre. Nem csoda, hogy nem szinkronizálták, ezt a filmet eredeti nyelven lehet élvezni!

Én még egy Jarmusch-filmet sem láttam, de ennek olyan varázsa van, hogy nagyon megkedveltem a stílusát. Nem a legkönnyebben fogyasztható, de nagyon különleges (szinte megfogalmazhatatlan) élményt nyújtott, amit szinte azonnal újranéznék, mert tuti találnék benne olyat, ami fel sem tűnt első nézésre. Ráadásul meghozta a kedvet a többi filmjéhez is!

dráma | fantasy | western

Egy teljesen hétköznapi könyvelő a világhírű költő, William Blake nevét viseli. Mikor új állást kap, maga mögött hagyja a nagyvárost, és egy világtól elszigetelt... több»

0