2019.03.22 21:18 Berto49 Olvasottság: 360x
0

Van-e kiút a kilátástalanságból?

Szabó Istvánnak viszonylag sok filmjét láttam, a „Rokonok” mellett ez tetszett a legkevésbé. Teljesen helytálló pesszimista körkép két évvel a rendszerváltozás után; ezzel szerintem nincs is semmi baj, a szereposztás az, ami nagyon bökte a szememet. Minek kellett bele a holland színésznő, Johanna ter Steege? Nem akadt volna legalább egy tucat magyar, aki ugyanúgy, vagy jobban eljátszotta volna a szerepét? Búbánatosan nézni, meg magából kikelve üvöltözni más is tud. Maga az eljátszott alak is nagyon ellenszenves volt számomra; orosz tanári diplomája ellenére egy buta tyúk, aki halálosan szerelmes az igazgatójába és nem veszi észre, hogy csak arra kellett, hogy a skalpját beakassza a gyűjteményébe.

Nem vagyok nő, de Andorai Péter akkor sem kellene, ha egyetlen férfi lenne a világon. (Egyébként, ha valaki tanári szintet elért egy idegen nyelvből, jelen esetben az oroszból, akkor egy második nyelv már nem okozhat akkora gondot, mint Emmának az angol.) A töltött galamb kinézetű „drága Böbe” (Börcsök Enikő) mindennek elment volna, csak éppen tanárnőnek nem. Igen, a pedagógusok akkor is, most is a legalulfizetettebb szakmát választották, de azt kötve hiszem, hogy hét év elteltével nem tudtak kiszabadulni a szálló nyomorúságos körülményeiből. Különösen úgy, hogy mindkettőjüknek volt más pénzkereseti forrásuk (Emma ingyen takarított hetente háromszor? Böbe jótékonyságból kínálta a fogyókúráért kiáltó dús bájait?) A meztelen castingos jelenetet nagyon erőltetettnek éreztem, főleg, hogy a résztvevők foglalkozása ugyan szintén a megélhetéshez kevés anyagi juttatással járt, ennek ellenére az ilyen szereplésre nem hiszem, hogy sokan vállalkoztak.

Van-e kiút a kilátástalanságból?

A felsoroltak járultak hozzá, hogy az alapjában korrekt és sajnos jól bevált jövőképet sugalló alkotás nálam nem érte el a kívánt hatást.

dráma

Emma és Böbe egykor orosz nyelvet tanítottak, 1989 után azonban kénytelenek angolra váltani, s az esti iskolában tanultakat már másnap át is adják diákjaiknak egy budapesti... több»

0