2015.05.01 14:40 dps Olvasottság: <100x
0

Megbocsátás

Mit jelent a megbocsátás? Talán könnyebb megmondani, hogy mit nem. Megbocsátani nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk a bűn felett, vagy úgy teszünk, mintha nem történt volna semmi; azt sem feltétlen jelenti, hogy megbízunk a bűnösben, vagy, hogy elengedjük a büntetését. De nem is valami kegyes szavakat és lágy érzéseket jelent. A film megpróbál választ adni erre, és ez sikerül is.

Olivier Gourmet egy hétköznapi embert játszik, aki overállban és vastag szemüvegben tanítja a fiatal fiúkat, hogy hogyan kell lemérni, levágni és összerakni az egyszerű, de szilárd dolgokat. Követve Olivier megszokott rutinjait, a rendezők elkezdik felfedni, hogy mi a fontos az ő számára: a pontosság, a művészi kivitel, a tökéletesítés folyamata, a fegyelem és a jóindulat. A mindennapi életének ezen leghozzátartozóbb elemei aztán lassan elkezdenek metaforikus jelentőségűvé válni. Amikor Olivier gondosan betanítja A fiúkat a precizitás jelentőségére, hogy "pontosan úgy" kell levágni a dolgokat, hogy a vonalaknak egyeneseknek kell lenniük, akkor az ő életükről beszél. Amikor a nehéz gerendákat cipeli a műhely körül, akkor ez a kép az erkölcsi felelősség hordozásának kemény munkáját mutatja, sőt, hogy másvalaki keresztjét is meg kell fogni és hordani.

Megbocsátás

Még ha a rendezők azt is bizonygatták, hogy szereplőknek nincsenek vallásos affinitásai, Olivier választásai világosan egy passiójátékot mutatnak be.

A Dardenne fivérek nem könnyű filmet csinálnak, nem szórakoztatni akarnak, és az üzenet katartikus hatása csak egy kis idő után fog érződni, és ekkor kell még egyszer megnézni...

0