2021.01.27 12:27 Kóborló Olvasottság: 441x
2

Kriptatörténetek

Nagy rajongója voltam az HBO gondozásában megjelent, Mesék a kriptából c. 1989–1996 sorozatnak (újabban elő is veszek egy-egy részt újranézésre), de az ezek alapjául szolgáló képregénysorozathoz soha nem volt szerencsém. Anno az amerikaiak is láttak fantáziát ezekben a képregényekben, hisz a sorozat mellett készítettek pár egész estés filmet is egy-egy részből (például az 1995-ös Démon lovag vagy az 1996-os Vérbordély, amik számomra kimondottan szórakoztatók lettek).

De mielőtt az amerikaiak lecsaptak volna ezek megfilmesítésére, az angolok is láttak benne fantáziát, és a 70-es évek elején készítettek két antológia-filmet az alapanyagokból, melyekhez ráadásként még gótikus horrorelemeket is felhasználtak. A végeredmény pedig kimondottan szórakoztató lett.

Kriptatörténetek

Nem nagyon rajongok a horrorantológiákért, persze azért van egy-két kimondottan jóra sikeredett alkotás ezek közt is, de ezt a fajta fanyalgásomat ennél a filmnél egy pillanatra sem éreztem. A filmben tulajdonképpen öt kis történet található; egyik színvonala sem éri el a zseniális szintet, de a korrekt és a jó szintet mind hozza. Szerencsére egész jól fogták meg a készítők mind az öt kriptatörténet mondanivalóját, mert szinte az összes kriptamese nemcsak szórakoztató, de valós mondanivalóval is rendelkezik.

Abba felesleges nagyon belemenni, hogy technikailag milyen színvonalat képviselnek eme epizódok, hisz egy közel 50 évvel ezelőtti alkotásról beszélünk, viszont akik nem vetik meg a korai filmekben használt technikai megjelenítéseket, hiszem, hogy nem fogja megakasztani őket ez a film élvezésében. Nagy szerencsére kimondottan jól eltalálták a karaktereket, és ehhez jó színészi alakításokat is láthatunk. Továbbá az öt kis történet elmesélését is jól keretbe tudták foglalni, sőt a végére még egyfajta kisebb csavarral is élvezhetőbbé tették a dolgokat.

Talán kissé horror terén gyengébben muzsikál a kész film, de szerintem itt sokkal fontosabb volt az ideális hangulati elemek megtalálása és azok alkalmazása, illetve, hogy a film nézőit szórakoztatni tudják. Ez maradéktalanul teljesült is.

dráma | horror | misztikus | thriller

Öt idegen eltéved egy kriptában, ahol találkoznak a kriptaőrrel, aki megjósolja nekik haláluk módját. több»

2