2021.11.06 06:17 Főnix007 Olvasottság: 343x
3

A Truman Show folytatódik!

Mindenekelőtt elnézést kérek mindenkitől a megtévesztő cím miatt! Esküszöm, nem hatásvadász célzattal tettem! Amiért azt írom, hogy „folytatódik”, annak oka van, és kérek most némi időt, mire ezt ki is fejtem! Talán senkinek nem kell bemutatnom az 1998-ban, a méltán hatalmas klasszis, Jim Carrey által fémjelzett sikerfilmet, The Truman Showt! Igen, a film igazi sikerfilm lett, de számomra sajnos mindamellett, hogy mekkora szenzáció, igencsak sok kívánni valót hagyott maga után, főként, ha Jim Carrey átlag feletti tehetségére tekintek, és arra, hogy mekkora lehetőségek voltak még ebben a történetben!

Maga a létesítmény, amiben Truman éli az életét, valós és valótlan egyszerre. Persze az ezredforduló előtti filmek még nem feltétlenül használtak annyi CGI technológiát, és sok esetben nem is volt szükségszerű, bár 2000 előtti filmként a Titanic gyönyörűen alkalmazta, csak ne keverjük össze sem a büdzsét, sem a műfajt! Hasonló világot a „Túlélők viadalában” is láthatunk, ami már jóval magasabb színvonalú volt abban a tekintetben, ahogyan a környezetet megalkották. Ezt nem szőrszálhasogatásnak szántam, mert a film így is jó, de azért én újraírnám ezt a forgatókönyvet, és most is Jim Carreyt kérném föl a főszerepre, igaz, manapság majdnem úgy néz ki, mint Tom Hanks a „Számkivetett” című filmben. Ettől még a zsenije nyilván most sem kisebb! Hogy Carrey mennyire népszerű és ikonikus még ma is, azt a Jim Carrey on His Famous Beard & Leaving the Spotlight c. műsorában érdemes megnézni, de bármelyik nagyszabású filmes díjátadó gálán, amit Jim Carrey konferált, vagy ahol Ő vett át díjat, akkora hangulat volt, ami egy varázslat! A legelragadóbb talán az, ahol a nagyszerű Meryl Streepnek bókol az AFI Life Achievement Awardon.

A Truman Show folytatódik!

Szóval a film nagyon is tetszik, mert szokatlan és különleges elképzelést vitt vászonra! Elmondhatjuk azt is, hogy egy sokunkat foglalkoztató dilemma öltött testet, és annyira jó, hogy láthattuk azt a Jim Carreyt, akinek grimaszolnia sem kell, hogy le tudja kötni minden figyelmünket! A filmben is mindenki őt figyeli, vele ébrednek és vele fekszenek a világ leghatalmasabb „valóságshow”-jában, ahol minden csak a díszlet része, és az összes ember Truman életében csak szerepet játszik, hogy elhitessék a látszat valóságát! Ám Truman érzi, hogy valami nincs rendben (ezzel) a világgal, minden érzékszerve tiltakozik és lázad – mert érzi, hogy az a valóság, ami után ő vágyakozik, az közel nem annyi, mint amit lát! Itt és ebben a pillanatban el is érkeztünk egy olyan téridőbe, amelynek kapcsán már több lenyűgöző alkotás született. Elég lenne, ha csak és kizárólag az egy évvel később vetített MÁTRIX című "extravagáns" filmet említeném. Ezt a témát azonban rengeteg film boncolgatta, már ami az ember által megtapasztalt és a mögötte valójában létező dolgokat jelentő valóságot illeti. Mert bizony létezik! Igen, ez nem egy feltevés, és ha valakit csak egy kicsit is érdekel a kvantummechanika, az érti is, mire utalok. Ha már megemlítettem a Mátrixot, ott viszont annyira sokat kaptam mindenből, hogy az szó szerint sokkolt! Ez a Truman Showban nem történt meg, és nagyon hiányzott, hogy a film végén a főszereplő mondjon valami elsöprő erejű beszédet, mert kíváncsi lett volna rá mindenki, hogy aki 30 évig érezte, hogy becsapják, az hogyan vélekedik, amikor kiderül, hogy végig igaza volt legbelül! Ám a választ úgy és akkor kapjuk meg, amikor és ahonnan nem is vártuk! Mert Jim Carrey bizony választ ad, az - általam - a filmből oly nagyon hiányolt, a megvilágosodás utáni, az emberi lét értelmét kifejtő ars poeticáját deklarálva végre! Csak szívből ajánlani tudom mindenkinek, hogy fontolja meg azt, amit Jim Carrey boncolgat az Alan Wattsszal készített videóban, de még jobban szemlélteti a Jim Carrey on „Aweking” -ben. Itt Carrey még véletlenül sem viccel, a hangja majdnem elcsuklik, és aki jól ismei őt, az tudja, hogy véresen komolyan gondolta azt, amit kinyilatkoztatott! Mostanság ezen a téren nagyon is sokat megnyilvánul, néha látszatra szélsőségesen, de nem őrült meg egyáltalán! A dolog, amit firtat, legalább annyira sokkolja a szenzitívebb embereket, mint színészi zsenialitása, és feltétlenül jó értelemben.

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy ebben a témában okvetlen hallgasson bele mindenki Dr. Joe Dispenza, Dr. Bruce Lipton és Dr. Gregg Braden előadásaiba, mert csak gazdagabb lesz a lelke!

Rengeteg méltatlan ócsárlást olvastam már erről a kivételesen tehetséges színészről, és mindenki, aki beskatulyázza, hatalmasat téved! Jim Carrey elsősorban drámai színész volt mindig is, és az, hogy csak a komikust ismerik, az nem feltétlenül Carrey bűne! Hogy mennyire jó drámai színész, az sajnos nem teljesedhetett ki, de ebben a hollywoodi bunkók keze is benne van vastagon! Mert Jim Carrey rengeteg további jó forgatókönyvet megér jelen pillanatban is, én garantálom! Voltak elég nagy melléfogások is, mint a 23-as szám, és nem hozott jelentős áttörést a Sötét bűnök sem. De ez nem azt jelenti, hogy Carrey ennyi, elfogyott és kiégett! Ez ostobaság!

Sajnos képtelen vagyok szó nélkül elmenni pár nehéz fajsúlyú filozófiai álláspont mellett, ami a „Jim Carrey-jelenséget” illeti. Vajon hányan járunk úgy, hogy a közkedveltségből a háló nélküli űrbe zuhanunk, akár egyetlen rossz döntés vagy szerencsétlen megnyilvánulásunk után, a közvélemény a süllyesztőbe minősít minket, mint Görögország hitelképességét a Fitch. Persze ez nem azt jelenti, hogy valaki ténylegesen elveszítené az értékét és a minőségét, ugyanis az emberi véleménynél képlékenyebb és ingatagabb aligha van, bárki is álljon egy vélemény mögött! Ezek döntő többségét mindenki az éppen aktuális érzelmi állapota szerint hozza meg, ami beláthatóan nem objektív és nem is holisztikus – persze átvitt értelemben értve. Az ítélkezés igen egyszerű, de az ez által okozott, a mások kárára elkövetett „tetteinket” helyrehozni lehet, egy élet is kevés! A Jim Carrey által életre keltett figuráknál ez minduntalan szembeötlik, akárhány karaktert is formált meg! Van, aki észreveszi, van, aki azt sem, ami a szemét épp csak ki nem veri. (Javaslatom erre: Én és én meg az Irén)

Nagyon jól tudom, hogy nem illik egy kritikán belül túl sok nevet felhozni, de Jim Carrey klasszisához csak alig pár nevet tudnék megemlíteni, mint a csodálatos Robin Williamset, aki sajnos már másik létsíkon szórakoztatja a nagyérdeműt, vagy Rowan Atkinsont, aki közel azonos grimasz és mimika nagymester, viszont mindketten külön – külön karizmával rendelkeznek.

Hogy visszatérjek sietve Carreyhez és a filmhez, a kétszeres Golden Globe-díjas és számos más díjjal is értékelt színész, valóban nehezen megérthető személyiség. Vannak, akiknek a szemében csak a gumiarcú ripacs. Azok szemében legalábbis, akik a szellemi mélységek és a fejlettebb humor terén nem feltétlen a legélesebb kések a fiókban! Elfogadom, hogy valaki nem rajong Carreyért, de utálni, az nem sok egy kicsit?! Meg kell említenem, hogy Carrey magánélete soha nem volt annyira hangos, mint Johnny Depp, vagy a többi hasonló nagyságé, és kábítószer -, illetve alkoholfüggő sem lett, annak ellenére, hogy a depresszió egyik legsúlyosabb válfajával küzd évtizedek óta, amiről a média sem sokat tud.

Sajnos most egy picit más jellegű dolgokra is ki kell térnem… Amikor a Truman Show vetítésre került, sokan nem gondoltuk volna, hogy tucatjával fogják ontani a hitványabbnál hitványabb tömeg „valóságshow”-kat, amik mentesek minden jóízléstől és kultúrától! Azt meg végképp nem mertük volna hinni, hogy ezek a showműsorok kitermelik azt a fajta közéleti jelenséget, amit celebségnek neveznek, és a tömegből a rivaldafénybe került „kismocskok és pandórák, okik, pongók”, illetve egyéb hiányos erkölcsű emberi lények csúfolják meg az újságok címlapjait és a kereskedelmi televíziók főműsoridejét! Jim Carrey tényleg sztár és egy színész zseni, az szent! De vannak, akik azt hiszik, ha a tv-ben nyilvánosan gusztustalanodnak, és vagy szerepelnek egy „felnőtt filmben”, megérdemlik a színész vagy színésznő nevet! Kinyílik a bicska a zsebemben, az egyszer biztos!

Tudom, nem minden szerepre alkalmas tökéletesen Carrey, de amiben jó, azért nagyon szeretjük! Biztosan sokkal többre vágyott, mint amit eddig eljátszhatott, de most már csak önmagát szeretné alakítani, azt pedig nála hitelesebben képtelenség megformázni! Nagyon boldog lennék, ha a tisztes őszes szakállú színészzseni, egy hozzá méltó, nagyszerű szerepben tudna tündökölni, és adni még utoljára egy óriási fricskát Hollywoodnak, akár csak a Truman Show! Én javaslom, egy unalmas este mindenki válasszon magának egyet a több tucat nagyszerű filmje közül, és feledkezzen meg a külvilágról kicsit! Namaste: Jim Carrey!

89 Truman Show  (1998)

dráma | sci-fi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Truman Burbank (Jim Carrey) egy szürke kivárosban éli egyszerű életét, átlagos munkája, takaros háza, szép felesége és egy-két titkos vágya van, melyeket csak barátjával tud... több»

3