2022.06.25 11:49 BRANTON Olvasottság: 307x
2

A bűn és bűnhődés szimfóniája, a gyűlölet filozófiája

Edward Norton és Edward Furlong. Az elfajzott báty és az elfajzani kívánó öccs. Előítéletesség, rasszizmus, bűnbocsánat, mint téma. Nagyon érzékeny, nehéz is vele okosan bánni. Azoknak az embereknek, akik ezen a filmen dolgoztak, határozottan sikerült. A történet főszereplői, Derek (Edward Norton) és Danny Vinyard (Edward Furlong) apját meggyilkolták. A történtek óta az egyébként kiváló eszű Derek, egyre rosszabb irányba megy.

A gyűlölet filozófiája szerint él, öntörvényű és rettentően veszélyes. Neonáci, ki a családját bárkitől képes megvédeni, csak önmagától nem. Egy kegyetlen faji gyilkosság után börtönbe kerül, ahol megtapasztal pár dolgot, amely erősen megváltoztatja az álláspontját. Az erőszak kétarcú, a gyűlölet pedig mindig visszaszáll arra, akitől ered. Három év múlva szabadul. Vajon képes visszafordítani öccsét a jó irányba? Utolérnek a következmények?

A bűn és bűnhődés szimfóniája, a gyűlölet filozófiája

Remek kérdések, és a lehető legfantasztikusabb válaszok várnak a filmben. Tág téma, amelyről az idők végezetéig lehet beszélni. Ez a mozi azért is remek, mert nem áll egyértelműen egyik oldalra sem. Tökéletesen megmutatja, hogy minden érmének két oldala van. Világunkban sosem lesz nyugalom, amíg mi emberek, ki nem pusztulunk. Sajnos (hálisten?), ez így van, ne szépítsük! Rengeteg gondolat támad bennem minden egyes alkalommal, amikor megnézem.Ezek rendkívül negatív képet festenek a jövőről. Nem lesz itt béke, szeretet, maximum csak pár pillanatig. Előítéletesek, gerinctelenek vagyunk mi emberek. Vannak egyedek, akik fogékonyabbak, de ez mindannyiunkban benne van. Kódolt mocskosság ez, amelyet akárhogyan próbálunk leplezni ,nem sikerül.

A gondolatébresztés mellett kiemelném még a zenét, amely ugyan keveset szerepel a filmben, de jókor és jó helyen. A képi világ csillagos ötös, hiszen remek hangulatot ad a fekete-fehér színvilág, és remek ötlet, hogy a múltbéli jeleneteket ezzel oldották meg. Nem egy könnyű menet ez a film, viszont nagyon sokat ad. Egy olyan film, amely örök helyet foglalt el a "kedvencek" nevezetű mappámban. Rengeteg teória van egy alternatív befejezésről, amelynek létezését sokan megkérdőjelezik. Sokan mondják, hogy látták az első HBO-s vetítéskor, sokan pedig csak arról beszélnek, hogy a szkriptben szerepelt. Nem tudom mit higgyek, viszont azt tudom, hogy mit szeretnék. Szeretném, ha mozgóképes formában létezne az alternatív befejezés, hiszen elképesztően nyomasztó a végkifejlet vele. Szó se róla, az eredeti is rendkívül hatásos, de szerintem gyökeresen megváltozna a film jelentése, mondanivalója az alternatív véggel.

Ez egy olyan alkotás, amit mindenkinek látnia kellene, minimum egyszer, hogy gondolatokat ébresszen. Azoknak ajánlanám, akik egy hatalmas klasszikust szeretnének látni, egy fantasztikus Nortonnal, és egy rendkívül fiatal Furlonggal. Vigyázat, nem könnyű menet! Soraimat egy, a filmből származó idézettel zárnám, amelyet Danny idéz Lincolntól: " Nem ellenségek vagyunk, hanem barátok, nem szabad ellenségeskednünk. Lehetnek köztünk feszültségek, de a szeretet sosem törhet meg. Az emlékezet titkos húrjai meg-meg pendülnek, midőn jobbik természetünk lágyan megérinti őket."

dráma

Két testvér, Derek (Edward Norton) és Danny (Edward Furlong) Vinyard a rasszizusban és a fajgyűlöletben találja meg a választ, miután apjukat meggyilkolják. A kemény és... több»

2