Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
93%

Amerikai história X (1998)

American History X
Filmadatlap
 
27
Szereplők
105
Vélemények
22
Képek
1
Videók

Galéria (22)

Edward Norton
Edward Norton
Edward Norton
Edward Norton
Stacy Keach
Edward Norton
Edward Norton
Edward Norton
Avery Brooks
Edward Norton
Edward Norton
Fairuza Balk
Ethan Suplee
Edward Norton

Videók (1)

 
Attila389305   2021. 07. 26.

legújabb vélemény

0
Tele van színes egyéniségekkel...

Fekete-fehér, ez nem a világháború idején játszódik, ha még a színeken is spórolnak, az elég gáz...

 
Diesel   2018. 03. 17.

3
Tony Kaye mestermunkája

Ez a film egy nagyon erős dráma. Tony Kaye rendező egy mestermunkát hozott össze ezzel a filmmel. Végig nagyon erős és hosszas feszültség van a filmben. Ez nem egy tipikus rasszista ellenes film ez attól sokkal mélyebb. A film egy amerikai neonáci s... teljes kritika»

 
mamiéstöti2   2016. 08. 05.

0

A jó ízlés határait súrolja ez a film, rögtön az elején a padkáztatás megjeleníti a film erőszakos vonásait. Csak felnőtt nézőknek ajánlom.

 
Deku   2017. 07. 08.

0

A durva történet az ami kissé elvesz a film szórakoztatásából. Nem nekem való ez a fajta sztori. Igazán jól tartja az erős közepes szintet ami lássuk be nem teszi feledhetetlenné a dolgot. Ennél fogva max közepes kaphat tőlem.

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 19.

0

Tony Kaye (A por, A mintatanár) ezt a filmet zseniálisan megcsinálta.Szerintem ez Edward Norton eddigi karrierje csúcsa!!! Lenyűgöző, brutális, és mégis megható, és szinte mellbevág a mondanivalója! Klasszikus, és megunhatatlan!

 
ZeroHero   2015. 05. 05.

0

Tökéletesen megalkotott, meglepően mozgalmas és tartalmas vérbeli dráma. 10/10 Aki kedveli Edward Norton munkásságát, annak kötelező mű.

 
MP170506   2019. 05. 23.

0

Brutális ez a film, azért kell hozzá egy erős idegzet... Drámai, megrázó és szívbemarkoló történet. Teljesen képes lehúzni az embert és a hatása alatt tartani. Szomorú... Edward Norton alakítása zseniális!

A film összbevétele 23 875 127 dollár volt (imdb.com).

 

Legbelső félelem/Az utolsó éjjel/Amerikai história X. E három film egyedülálló módon alkot egy börtöndráma trilógiát, hiszen nem szokványos módon kapcsolódnak egymáshoz: a Legbelső félelemben Norton megússza a börtönt, Az Utolsó Éjjelben már a börtönéletre való felkészülését követhetjük nyomon, míg az Amerikai história X-ben "bent vagyunk" a börtönben.

(szucszoli)
 

Kaye, a rendező és Edward Norton összeveszett egymással a film végső vágása során. Ennek hátterében az állt, hogy Kaye megtagadta a film megvágását, más befejezést szánt neki. Véleménye szerint nem lett volna gyökeresen más a film vége, csupán eltérő eszközökkel jutott volna hasonló eredményre. Kaye, aki nemcsak a rendezője, hanem egyben operatőre is volt a filmnek, ezekután megpróbálta elérni, hogy a neve ne szerepeljen a stáblistán, de ez sem jött össze neki.

(Bogi87)
 

Az Anti-Heroes punk együttes beperelte a New Line Cinemát a film egyik karakterén látható tetoválás miatt, amelyen szerepel az együttes neve. A zenészek nem akartak semmiféle kapcsolatot nácikkal, akár valós, akár kitalált személyekről legyen szó.

(SódóGA)
 

A filmben 205-ször hangzik el "fuck" szó, és annak különböző alakváltozatai.

(SódóGA)
 

Edward Norton és Edward Furlong a forgatás előtt leborotválták a fejüket. Norton több kiló izmot is felszedett.

(SódóGA)