2019.05.03 15:53 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 1321x
1

Az első rész lényege: MI IS AZ A MÁTRIX?! Második rész kérdése: MIÉRT?! - a kérdésekre választ kapni és megérteni a döntéseinket...

Mit is lehetne mondani az első rész után, ami olyan magasra tette a lécet 1999-ben? Mindazzal a technikával, amivel megalkották és azokkal a bölcs gondolatokkal, melyeknek szinte minden mondata arany volt. A válasz könnyű: nem sikerült, mert ugyan nem mondom, hogy nem sikerült jól, főleg a több hétig forgatott autópályás jelenet után, de ez, és még Monica Bellucci leszerződtetése sem tudta felülkerekíteni a 2. részét. Bár ebben is nagy sok kérdésről filozofálnak az életről, az emberi személyiségekről, a szabad akaratról, mégis inkább a dús akciókra vetíti ki a rendező páros a folytatást, és a látványosabbnál látványosabb harcművészetre, amellyel megint csak nincs baj, csak a néző az első rész után nemigen tudta, mire is számítson, mivel, ahogy az előbb említettem, sok filmhez hasonlóan nem sikerült a lépést tartani az elsővel.

Bár nagy áttörést jelentett 1999-ben az akció sci-fi műfajának, és nagy elismerés alacsony költségvetésből ilyen produkciót nyújtani, mindhárom részben tudni lehetett, hogy folytatást fog kapni és egy trilógiával zárul le eme különleges kétoldalú világ, sokszor mégis olyan érzésem volt, hogy elfogytak az ötletek, de így is sokak kedvencévé vált ez a sok oldalú, látványban teli, emberi érzelmeket latolgató világ. Félre értés ne essék, imádom a Mátrix trilógiát, mert rendkívüli áttörést ért el a filmek világában, és bármikor szívesen megnézem bármely részét, mert egy egészen impozáns, elgondolkodtató világról van szó! Lényegében arról beszélhetünk, hogy a megváltó Neo, miután megértette a Mátrixot és felül kerekedett a „hamis” programok által írt „szimuláción”, szinte már halhatatlanná vált, miután Morpheus tanítása után rájött az egész MÁTRIX és a világot tükröző, rideg igazságra, melyet hihetetlen módon vitt képernyőre a Wachowski páros, miszerint amilyen világban éltünk, élünk és fogunk. Persze hozzá kell tenni azt is, hogy azért is sikerült eme akció sci-finek a szélesebb réteget is magával ragadni, mert ugye ennek is köszönheti a sikerért, az igazán ütőképes megoldásoknak, mint Neo csatája a Smith ügynökökkel, vagy éppen a fentiekben említett autópályás jelenet.

Az első rész lényege: MI IS AZ A MÁTRIX?! Második rész kérdése: MIÉRT?! - a kérdésekre választ kapni és megérteni a döntéseinket...

Hozzá kell tenni, hogy sikerült az alkotóknak a CGI technológia használatával helyenként túlzásokba esni és épp ezért estek át a ló túloldalára, aminek az eredménye az lett, amit mindannyian tudunk ugyebár, hogy néhol túlbonyolították a megválaszolandó kérdéseket és azon jeleneteket. A 2. részben jóval kevesebb elhintett bölcs idézettel találkozhattunk, bár az Építésszel való hosszas szóváltás magyarázattal szolgált a Mátrix lényegére, de, akinek elsőre sikerült megértenie a mögöttes értelmét, annak minden tiszteletem, hiszen jó pár alkalom kellett, hogy szerény személyem megértse, miről is van szó, mi a lényege Helmut Bakaitis, az „Építész” mondandójának.

Az első résznek ugyebár az volt a lényege, hogy MI IS AZ A Mátrix, míg a folytatásában a MIÉRT kérdés operál. Ezt jó párszor hallhatjuk is, főleg Neo és az Orákulum közti párbeszéd alatt. „Mindenki arra születik, hogy csinálja, amire született”. Másik ilyen jelenet, amit bátran elemezhetünk, a kauzalitás: ok és okozat, melyet Merovingi „Lambert Wilson” egészen elképesztő, elegáns módon adott elő a francia akcentusával, és írta le, magát a döntésünk illúzióját kell átlátni, mielőtt meg is tudnánk érteni a döntésünket, melyet még az Orákulum is említett, és ez a témakör, amiket feszegetnek, roppant mód bejön. A következő nagy kérdés maga Neo sötét ellentéte, Smith ügynök, „Hugo Weaving”, vagyis, amire a program törekszik, az maga az egyensúly, ami nem borulhat fel. Ahogy hősünk lépi át a szinteket, úgy Smith is erősödik vele együtt, a rendszeren belül a belső ellensége, amit le kell győznie, hogy megértse a döntését és önmagát. Remek kérdésekkel foglalatoskodik a film, és jó látni, mikre képes az ember, ha saját magát kell legyőzni, megértenie, vagy épp választania kell két ajtó közül; mégis mi a fontosabb neki, amiért az érzéseire hagyja a döntés fogalmát és cselekszik aszerint, amiben hisz. Gyengébb, mint az 1. rész, de így is kimagaslik és helyt áll a saját műfajában, és a mai napig egy robusztus filmként tekinthetünk vissza rá, ami bármikor a képernyő elé csábít.

akció | sci-fi

Neo úgy dönt, hogy utánajár, mi van akkor, ha a prófécia mégis igaz, és véget érhetne a harc… Elméjét kiszabadítja a Mátrix rabságából, és a második részben tovább... több»

1