2017.02.25 22:55 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Varázsszőnyegen repít el az egzotikus mesevilágba

Mi történik, hogyha az Ezeregy éjszaka meséi ötvöződnek a Disney-hangulattal? Megszületik az Aladdin.

Ebben a mesében remekül sikerült érzékeltetni a készítőknek az ellentéteket. Már maga a mese hangulata is kettős, ugyanis Jafar alakja és az ő mesterkedése miatt már-már lehetne egy kissé ijesztőnek is nevezni (főként amikor a végén egy óriási kígyóvá változik), azonban mellette ott van a folyton poénkodó Dzsini alakja is tőkéletes ellenpontként. A színeket is nagyon ügyesen kezelik, ha csak egy cseppnyi kétség fér ahhoz, hogy ki a jó és ki a rossz fiú, elég ránézni az öltözékének színeire és máris megkapjuk a választ. Továbbá már a mese alap mondanivalójában is ott húzódik az ellentét: Miért akarod másnak mutatni magad, mint ami valójában vagy? Hiszen Jázmin bár egy fényűző palotában él, mégis megszökik és koldusnak öltözve vegyül el a nép között, Aladdin pedig szegény, ám hercegnek adja ki magát. De miért is? Hiszen Jázmin pont azt a fiút szereti benne, aki megmentette őt a piacon a mogorva árustól.

Varázsszőnyegen repít el az egzotikus mesevilágba

Dzsini karakterén keresztül bebizonyosodott, hogy Robin Williams-nek már teljes valójában nem is kell megjelennie a filmvásznon ahhoz, hogy valami fantasztikusat alkosson, hiszen már a puszta hangjában is ott rejlik az egész személyisége. Rajta kívül pedig ott van Abu, a szőnyeg, valamint Rajah, az oroszlán is, akik hű társként szegődnek a főszereplők mellé.

Az Aladdin másik nagy erénye a varázslatos filmezene és a betétdalok (köztük természetesen az Egy új élmény, amely egy igazi klasszikussá vált az évek során).

Az Aladdin vitathatatlanul egy Disney-klasszikus, igen egyedi hangulattal, amely varázsszőnyegen repíti el a nézőt egy igazi egzotikus mesevilágba.

90 Aladdin  (1992)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Agrabah városában él a furfangos utcagyerek, Aladdin és barátja, Abu, egy kismajom. Jafar, a szultán kapzsi varázslója évek óta vágyódik egy csodalámpa után, amiben egy... több»

0