Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
90%

Aladdin (1992)

Aladdin
Filmadatlap
 
46
Szereplők
108
Vélemények
22
Képek
3
Videók
 
Szilonka   2020. 02. 17.

legújabb vélemény

0

Remek mesefilm. Gazdag a megjelenítése és a története, jók a karakterek és a párbeszédek.

 
indingo   2017. 04. 14.

1

Az egyiptomi környezet újdonságot hoz a Walt Disney mesékhez képest. Remek dalok vannak benne, érdekes a története és igazán viccesek a a karakterek is.


 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 25.

0
Varázsszőnyegen repít el az egzotikus mesevilágba

Mi történik, hogyha az Ezeregy éjszaka meséi ötvöződnek a Disney-hangulattal? Megszületik az Aladdin. Ebben a mesében remekül sikerült érzékeltetni a készítőknek az ellentéteket. Már maga a mese hangulata is kettős, ugyanis Jafar alakja és az ő meste... teljes kritika»

 
Deku   2017. 07. 07.

0

Ennél a Disney mesénél talán maga a hangulata volt a legmegkapóbb, elemi erővel beránt egy idegen világba és teljesen elhiteti a nézővel, hogy ő is ott van. Csúcs szuper lett.

 
Thibo84   2019. 05. 27.

0

A Tarzan, A Notre Dame-i toronyőr és a Herkules után ezt a Disney alkotást kedvelem a legjobban, hála Genie-nek, vagy is inkább Robin Williams parádés alakításának. De azért meglehet említeni sok más karaktert is, akik mosolyt csaltak az ember arcár... több»

 
dailyfilmsan   2018. 11. 14.

0

A disney sosem aprózta el a dolgokat. Ez a rajzfilm mint sok más is az elejétől kezdve tökéletes. Van egy gonosz benne egy hercegnő és egy hősies jólelkű személy aki jócselekedeteivel elnyeri jutalmát. A mese egy kultúrát tár elénk egy új kies mégis színpompás tájat. Izgalomban sem fukar. Nekem az egyik kedvencem.

 
GedyPapa   2017. 03. 18.

0

A valaha készült egyik legkiválóbb rajzfilmes alkotás a Walt Disney hőskorából! Aladdin, Jázmi, Jaffar, mind-mind olyan karakterek, akik mindenkinek mondanak valamit!

Galéria (22)

Videók (3)

A film összbevétele 504 050 219 dollár volt (imdb.com).

 

A rajzfilmben Dzsini több Disney szereplőt is megjelenít. Például Pinocchió-t és A kis hableányból Sebastian-t.

(dailyfilmsan)
 

Aladdin alakjához több verziót készítettek, először Michael J. Fox Vissza a jövőbe-beli alakját vették alapul, ám végül ezt a verziót túl kisfiúsnak találták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az erdeti tervek szerint Jafar gurult volna folyton dühbe és a madara, Jagó csendesítette volna le őt, azonban hamarosan rájöttek, hogy sokkal ijesztőbb egy higadt és kiszámíthatatlan Jafar, így felcserélték a szerepeket.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jafar alakjára hatással voltak megalkotóinak korábbi munkái is. Milt Kahl nevéhez fűződik Sír Kán megalkotása, Marc Davis pedig Szörnyella de Frász karakterét keltette életre.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Scott Weinger még 1991-ben küldött a film készítőinek egy felvételt, amelyben Dzsini-nek az édesanyja kölcsönözte a hangját. Amikor végül megkapta a szerepet, az ügynöke meg is tréfálta, hogy az édesanyja olyan jó volt a felvételen, hogy a stábnak csak ő kell a készülő produkcióhoz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film producere, valamint dalszövegírója, Howard Ashman az Aladdin készítése közben elhunyt, azonban szükség volt még három dalra a meséhez. Tim Rice így beugrott Ashman helyére és Alan Menken-el közösen alkották meg az 'Egy új élmény" című népszerű dalt, amelyet először Menken elképzelései alapján "A világ a lábaid előtt hever" címmel ismerhettünk volna meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A szinkronfelvételek idején még csak 17 éves Scott Weinger-t, 60 színész közül választották ki Aladdin szerepére. (Énekhangja azonban Brad Kane lett).

(ArpiHajdu és Réci)
 

Már hat hónapja zajlottak a forgatások, amikor a készítők elkezdtek aggódni amiatt, hogy Linda Larkin hangja túl magas Jázminhoz, a színésznőnek így kicsit el kellett változtatnia a hangját, hogy az illő legyen a hercegnőhöz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A varázsszőnyeg megalkotója, Randy Cartwright szerette volna, ha a karakter nemcsak egy rongydarab lenne, hanem igazi személyisége lenne, a rajta lévő rojtok szimbolizálják a kezeket és a lábakat. A szőnyeg mozgását és formáját kézzel rajzolva alkották meg, míg a mintázatát számítógéppel. Így ennek a karakternek az esetében fordult először elő, hogy a két technika ötvöződött.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jagó megalktója Will Finn a saját Angel nevű kakadujának a mintájára alkotta meg a papagájt.

(ArpiHajdu és Réci)
 
Megunhatatlan a kicsike, hiába telt már el jó néhány év a bemutató óta, semmit sem öregedett ez az alkotás, amely nálam legalábbis a legjobb Disney-filmek között van, olyan elementáris humorral vegyíti az Ezeregyéjszaka minden csodáját, amelyből sohasem elég, fogjuk a gyerekre (vagy kiskorú ismerősre) és nézzük újra, ahányszor csak tehetjük, mert nagyon jót tesz a kis lelkünknek ez a dögös mese.

8/10 több»