Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
89%

Aladdin (1992)

Aladdin
Filmadatlap
 
46
Szereplők
110
Vélemények
22
Képek
3
Videók

Galéria (22)

Videók (3)

 
Bogi   2022. 01. 31.

legújabb vélemény

1

Öreg klasszik Disney, amit bármilyen napszakban szívesen megnézek. Aladdin meséje tanulságos, és persze a tökély dalbetétek tovább színesítik a hangulatát.

 
indingo   2017. 04. 14.

2

Az egyiptomi környezet újdonságot hoz a Walt Disney mesékhez képest. Remek dalok vannak benne, érdekes a története és igazán viccesek a a karakterek is.

 
Yosihiro   2015. 02. 06.

1

Mikor megláttam a tv-ben a bemutatóját rohantam a moziba :) Egy klasszikus drabaról beszélünk nagyon jó feldolgozásban. Az egyik kedvencem. Ajánlom mindenkinek :)

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 25.

0
Varázsszőnyegen repít el az egzotikus mesevilágba

Mi történik, hogyha az Ezeregy éjszaka meséi ötvöződnek a Disney-hangulattal? Megszületik az Aladdin. Ebben a mesében remekül sikerült érzékeltetni a készítőknek az ellentéteket. Már maga a mese hangulata is kettős, ugyanis Jafar alakja és az ő meste... teljes kritika»

 
Thibo84   2019. 05. 27.

0

A Tarzan, A Notre Dame-i toronyőr és a Herkules után ezt a Disney alkotást kedvelem a legjobban, hála Genie-nek, vagy is inkább Robin Williams parádés alakításának. De azért meglehet említeni sok más karaktert is, akik mosolyt csaltak az ember arcár... több»

 
Deku   2017. 07. 07.

0

Ennél a Disney mesénél talán maga a hangulata volt a legmegkapóbb, elemi erővel beránt egy idegen világba és teljesen elhiteti a nézővel, hogy ő is ott van. Csúcs szuper lett.

 
dailyfilmsan   2018. 11. 14.

0

A disney sosem aprózta el a dolgokat. Ez a rajzfilm mint sok más is az elejétől kezdve tökéletes. Van egy gonosz benne egy hercegnő és egy hősies jólelkű személy aki jócselekedeteivel elnyeri jutalmát. A mese egy kultúrát tár elénk egy új kies mégis színpompás tájat. Izgalomban sem fukar. Nekem az egyik kedvencem.

A film összbevétele 504 050 219 dollár volt (imdb.com).

 

A rajzfilmben Dzsini több Disney szereplőt is megjelenít. Például Pinocchió-t és A kis hableányból Sebastian-t.

(dailyfilmsan)
 

Aladdin alakjához több verziót készítettek, először Michael J. Fox Vissza a jövőbe-beli alakját vették alapul, ám végül ezt a verziót túl kisfiúsnak találták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az erdeti tervek szerint Jafar gurult volna folyton dühbe és a madara, Jagó csendesítette volna le őt, azonban hamarosan rájöttek, hogy sokkal ijesztőbb egy higadt és kiszámíthatatlan Jafar, így felcserélték a szerepeket.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jafar alakjára hatással voltak megalkotóinak korábbi munkái is. Milt Kahl nevéhez fűződik Sír Kán megalkotása, Marc Davis pedig Szörnyella de Frász karakterét keltette életre.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Scott Weinger még 1991-ben küldött a film készítőinek egy felvételt, amelyben Dzsini-nek az édesanyja kölcsönözte a hangját. Amikor végül megkapta a szerepet, az ügynöke meg is tréfálta, hogy az édesanyja olyan jó volt a felvételen, hogy a stábnak csak ő kell a készülő produkcióhoz.

(ArpiHajdu és Réci)