Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
90
Filmadatlap
 
46
Szereplők
108
Vélemények
22
Képek
3
Videók

Érdekességek: Aladdin (1992)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 504 050 219 dollár volt (imdb.com).

 

A rajzfilmben Dzsini több Disney szereplőt is megjelenít. Például Pinocchió-t és A kis hableányból Sebastian-t.

(dailyfilmsan )
 

Aladdin alakjához több verziót készítettek, először Michael J. Fox Vissza a jövőbe-beli alakját vették alapul, ám végül ezt a verziót túl kisfiúsnak találták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az erdeti tervek szerint Jafar gurult volna folyton dühbe és a madara, Jagó csendesítette volna le őt, azonban hamarosan rájöttek, hogy sokkal ijesztőbb egy higadt és kiszámíthatatlan Jafar, így felcserélték a szerepeket.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jafar alakjára hatással voltak megalkotóinak korábbi munkái is. Milt Kahl nevéhez fűződik Sír Kán megalkotása, Marc Davis pedig Szörnyella de Frász karakterét keltette életre.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Scott Weinger még 1991-ben küldött a film készítőinek egy felvételt, amelyben Dzsini-nek az édesanyja kölcsönözte a hangját. Amikor végül megkapta a szerepet, az ügynöke meg is tréfálta, hogy az édesanyja olyan jó volt a felvételen, hogy a stábnak csak ő kell a készülő produkcióhoz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film producere, valamint dalszövegírója, Howard Ashman az Aladdin készítése közben elhunyt, azonban szükség volt még három dalra a meséhez. Tim Rice így beugrott Ashman helyére és Alan Menken-el közösen alkották meg az 'Egy új élmény" című népszerű dalt, amelyet először Menken elképzelései alapján "A világ a lábaid előtt hever" címmel ismerhettünk volna meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A szinkronfelvételek idején még csak 17 éves Scott Weinger-t, 60 színész közül választották ki Aladdin szerepére. (Énekhangja azonban Brad Kane lett).

(ArpiHajdu és Réci)
 

Már hat hónapja zajlottak a forgatások, amikor a készítők elkezdtek aggódni amiatt, hogy Linda Larkin hangja túl magas Jázminhoz, a színésznőnek így kicsit el kellett változtatnia a hangját, hogy az illő legyen a hercegnőhöz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A varázsszőnyeg megalkotója, Randy Cartwright szerette volna, ha a karakter nemcsak egy rongydarab lenne, hanem igazi személyisége lenne, a rajta lévő rojtok szimbolizálják a kezeket és a lábakat. A szőnyeg mozgását és formáját kézzel rajzolva alkották meg, míg a mintázatát számítógéppel. Így ennek a karakternek az esetében fordult először elő, hogy a két technika ötvöződött.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jagó megalktója Will Finn a saját Angel nevű kakadujának a mintájára alkotta meg a papagájt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A szereplők alakjának formáját a készítők tudatosan egyszerű alakzatokról mintázták. Jázmin alakja olyan mint egy homokóra, Jafar mint egy T-betű, Aladdin teste két háromszög, amelynek csúcsai a csípőjénél érnek össze, a szultánnak pedig tojásalakja van, amely visszaköszön a palotájában fellelhető alakzatokban is, például a trónteremben, valamint a palota csúcsdíszén is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Robin Williams Dzsini szövegeinek nagy részét improvizálta, még a kezdet kezdetén közel 20 órás hanganyagot vettek fel a színésszel, amelyből Eric Goldberg, Dzsini rajztervezője igen sokat merített a karakter megalkotásánál.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Hogy Aladdin buggyos nadrágjának mozgása valósághű legyen, az animátorok állítólag Mc Hammer videóklippjeit tanulmányozták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Aladdin alapjául az Ezeregy éjszaka meséi szolgálnak, amelynek történeteit a legenda szerint Seherezádé mesélte el a férjének, akinek az volt a szokása, hogy megölette a feleségeit, ha azok már nem tudtak számára érdekes történettel szolgálni. Így Seherezádé minden nap újabb mesét talált ki, amelynek a végét csak a következő napon mondta el, a férje pedig nemcsak soha nem unatkozott, hanem végleges feleségének is megtette a lányt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Jagónak, a papagájnak a hangját kölcsönző Gilbert Gottfried valódi kinézete befolyásolta a készítőket a karakter megalkotásánál. A színész karikatúráját vették alapul hozzá.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A palota kertjében van egy madárkalitka, amely a fogságot szimbolizálja. A mesében minden szereplő csapdában van, Aladdin társadalmi helyzetéből adódóan, Jázmin a származásából eredő konvenciók rabja, Jafar-nak egy olyan szultánt kell szolglálnia, akit nem tart arra méltónak, Dzsini pedig magának a lámpásnak a rabja.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Aladdin karakterét a készítők Tom Cruise-ról mintázták. A színészt idéző szemöldökének mozgásával pedig érzékeltetni tudták a karakter érzelmeit.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jázmin az egyetlen Disney-hercegnő, aki nem címszereplő. Aladdin ugyanis elhappolta előle a megtisztelő címet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

1992-ben a legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

Amikor Aladdin hazudik, a fejfedőjén lévő toll az arcába hull.

(tvmérnök)
 

Mikor Jàzmin énekel, a valósàgban Lea Salonga-t hallhatjuk.

(Bogi87)
 

Jàzmin az egyetlen Disney hercegnő, aki nem szoknyàt vagy egyberuhàt, hanem nadràgot és topot hord.

(Bogi87)
 

Jàzmin és Mulan énekhangja ugyanaz a személy.

(Bogi87)
 

2012-2013 között Jázmin alakjàt újratervezték, bőrszíne ekkor vilàgosabb àrnyalatot kapott.

(Bogi87)
 

Jàzmin a 2. legfiatalabb Disney hercegő.

(Bogi87)
 

Jàzmin csupàn 15 éves.

(Bogi87)
 

Aladdin és Jàzmin karakterrajza közül utóbbié készült el koràbban.

(Bogi87)
 

Aladdin az eredeti tervek szerint fiatalabb lett volna, àm végül koràt Jàzminhoz igazítottàk.

(Bogi87)
 

Aladdin karakterének a megalkotàsàt Jàzmin külleme nagyban befolyàsolta.

(Bogi87)
 

Jàzmin figuràjànak a megalkotàsakor az Ezeregy éjszaka meséi inspiràltàk az alkotókat.

(Bogi87)
 

Az animáció helyszíne Agrabah, melyet az indiai Taj Mahal (Szultán palotája) mintájára és Bagdad város képe alapján raktak össze.

(Yosihiro )
 

A film készítése közben Robin Williams rendszeresen telefonhívásokat kapott Steven Spielbergtől, aki épp a Schindler listája című filmjét forgatta. A rendező kihangosította a színészt, aki viccekkel és tréfás történetekkel vidította fel a lehangolt stábot.

(SódóGA)
 

A stáblista szerint 513 ember dolgozott a filmen.

(SódóGA)
 

Robin Williams a szinkronizálás során 16 órányi improvizációs hanganyagot vett fel.

(SódóGA)
 

A film premierje idején még tartott az Öbölháború, és emiatt a rajzfilm sok negatív kritikát kapott, hogy pozitív főszereplője arab származású.

(SódóGA)
 

Az alkotók nagyon szerették volna, ha a film a legapróbb részletekig megfelel az arab világnak, de egy kis hiba mégis becsúszott, mert a Szultán és Jafar is az arab hagyománytól eltérően balról jobbra, és nem jobbról balra olvasnak.

(SódóGA)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.