Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
86%

A kis hableány (1989)

The Little Mermaid
Filmadatlap
 
32
Szereplők
40
Vélemények
13
Képek
Videók
 
Zsolti01   2019. 06. 18.

legújabb vélemény

Sokszor láttam ezt a filmet és megunhatatlan. A karakterek szerethetőek, van benne szerelem. Egy nagyszerű Disney egész estés mese lett szerintem ez a film.

 
indingo   2017. 04. 14.

Egész estés mese, amely kiváló kikapcsolódást nyújt Vannak benne álmok, amiért küzdenek a szereplők. A karakterek viccesek voltak, gyönyörű a mese látványa.


 
dailyfilmsan   2019. 02. 14.

Klasszikus Disney rajzfilm a maga 30 évével még mindig nézheő, szerethető. Atengerek urának legkisebbik lánya engedetlenmint mindenki és ez szüli a kaotikus tetőpontot, na meg persze a szerelem. Személy szerint annyira nem tartom jónak a dalokat benn... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 03. 03.

Disney TOP10-es

A kis hableány mára egyértelműen a klasszikus Disney-filmek sorába emelkedett, mégis az a jó ezekkel a produkciókkal, hogy annak ellenére, hogy nem mai darabok (hihetetlen belegondolni, hogy A kis hableány például a születésem előtti évben készült) n... teljes kritika»

 
Mavil   2016. 06. 10.

Igazi Disney klasszikus, egy kedves kis romantikus mese, tele szerethető karakterekkel. Elsősorban természetesen gyerekeknek szól, de még felnőtt fejjel is élvezhető.

 
MP170506   2017. 07. 31.

Gyönyörű mese. Romantikus, de ugyanakkor tanulságos is, kicsiknek és nagyoknak egyaránt sokat mondó alkotás. Gyönyörű képi világ, aranyos karakterek. Örök klasszikus.

 
VvV   2018. 12. 27.

Igazi tengeri kaland, sok-sok élelőnnyel egy kalandos történetben. Látványos és hangulatos történet remek dalokkal.

Galéria (13)

A film összbevétele 211 343 479 dollár volt (imdb.com).

 

Ez inkább helyreigazítás, bár talán tekinthető érdekességnek. A film hazai mozibemutatója 1990. december 6-án volt. Igazából azon töprengek, hogy esetleg a rajzfilm hazai video/DVD-bemutatója szerepel a rajzfilm adatlapján. Számomra a mozibemutató fontosabb. S tisztán emlékszem, hogy gyerekkori emlékeim vannak a rajzfilm kapcsán, 1998-ban már kamasz voltam.

(Attila G.)
 

Hans Christian Andersen dán költő és meseíró 1831-ben megjelent meséje alapján készült a Disney-rajzfilm, tehát 158 éves történetet dolgozott fel. A mese – különösen a mesealak – olyan hatalmas jelentőségűnek bizonyult, hogy 1913. augusztus 23-án a koppenhágai kikötőben szobrot avattak fel a tiszteletére. Ezt a szobrot valószínűleg láthattam is szinte még kisgyerekként – 1-2 évvel a Disney-rajzfilm megjelenése előtt –, amikor Koppenhágában jártam. S úgy emlékszem, hogy Andersent, a meseírót megformázó szobornál le is vagyok fényképezve, amint épp a cipőjét fogom. Családtagjaim említették ezt párszor.

(Attila G.)
 

A hercegnők közül csak Arielnek van gyermeke.

(evlin16)
 

Az eredeti mesének nincsen boldog befejezése amit Hans Christian Andersen írt, ugyan is a királyfi más hölgybe szeret bele.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

Bár ez nem hivatalos információ, de valószínűsíthető, hogy Ariel menyasszonyi ruháját Diana hercegnő esküvői ruhájáról mintázták, amikor 1981-ben hozzáment Charles herceghez. Egy korábbi jelenetben, amikor Eric herceg megpróbálja kitalálni a néma Ariel nevét, a Diana név is szóba jön.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Christopher Daniel Barnes még csak 16 éves volt, amikor megkapta a lehetőséget, hogy Eric hercegnek kölcsönözze a hangját.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Eric herceg valószínűleg rokoni kapcsolatban áll Aurora-val és Phillip herceggel a Csipkerózsikából, ugyanis a jelenetben az ebédlőben látható egy fénykép a falon, amelyen egy olyan pár szerepel, akik nagyon hasonlítanak Phillip-re és Aurora-ra.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Eredetileg Sebastian-nak brit akcentusa lett volna, de végül Howard Ashman producer és dalszövegíró javaslatára jamaicai lett, amely segített megalkotni a Ringat a víz című Oscar-díjas betétdal stílusát is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A kishableány neve héber nyelven annyit tesz: "az Isten oroszlánja".

(ArpiHajdu és Réci)
 

1989-ben a 9. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)