2021.06.18 18:57 Kóborló Olvasottság: 404x
1

Sikeres recepten ne nagyon változtass!

Eli Roth a 2005-ben bemutatott, Motel című filmjével hatalmasat robbantott mind a horrorrajongók, mind a kritikusok körében, emiatt pedig szinte borítékolható volt, hogy előbb vagy utóbb elkészül a folytatás. Persze az sem volt mellékes, hogy az első részt mindössze 5 millió dollárból hozták össze, a bemutatása után viszont több mint 80 millió dollár bevételt termelt. Ráadásul mindezeken túl Eli Roth-nak volt egy nyerő ötlete, hogy mivel is kéne elsősorban foglalkoznia a folytatásnak. Ez pedig az a bizonyos titokzatos szervezet, ami az első részben elég ügyesen maradt a titokzatosság homályában. Persze azért nem kell aggódni, hogy a Motel folytatásában visszavesznek a brutalitásból, sőt, azt kell, hogy írjam, e téren talán még egy lapáttal rá is tesznek az elődjéhez képest.

A Motel második része ott folytatódik, ahol az első rész befejeződött. Jómagam kimondottan kedvelem az efféle folytatásokat, mert így a film nem él azzal az olcsónak mondható filmes húzással, hogy nyitva hagyja az első rész nyitott kérdéseit. Bár mondhatjuk azt is, hogy piszok gyorsan elvarrják azt az egy bizonyos nyitott szálat még a film elején, de ezt kimondottan elegánsan teszi a folytatás, merthogy így már pár perc után sejteti a nézővel a titokzatos szervezet nagyságát és egyben hatalmát is, amiről az első részben csupán sejtéseink lehettek.

Sikeres recepten ne nagyon változtass!

A Motel második részét történetileg három fő részre osztanám. Az első (ami egyben a legrövidebb is volt) a már említett nyitott szál elvarrása, ami tulajdonképpen bőven elfért volna akár még az első filmben is. A második felvonás a történeti önismétlés (egyértelműen ez teszi ki a film játékidejének a legnagyobb részét). Hiába láthattuk ezeket a dolgokat már az első rész legnagyobb részében is, mégis sikerült izgalmassá tenni ezeket a jeleneteket is, mert itt ismertetik meg a nézővel a titokzatos szervezet működését. Tehát nemcsak azért szolgál újdonsággal a folytatás története, mert most nem férfiak jártak pórul, hanem nők, hanem pár titokról is fellebbentik a leplet. Történetileg a harmadik része a Motel 2-nek megegyezik az első résszel (bár szerencsére itt egy egész erős csavart is bevetnek, ami kimondottan jól sikerült).

Tehát történetileg kijelenthető, hogy sikerült egy jó forgatókönyvet összehoznia Eli Roth-nak, még akkor is, ha sok mindenben visszaköszön az első rész, de mindezt sikerült megfelelő mennyiségű újdonsággal ellensúlyoznia. Viszont valljuk be, anno az első Motel film nem a története miatt lett annyira felkapott, hanem a kimondottan erős, sok esetben akár gyomorforgató jelenetei miatt. A horrorrajongók a folytatásban is kapnak bőséges gore jeleneteket, és talán még erőteljesebbek is ezek, mint az elődjénél. Ráadásul a szereplők is kimondottan jól teljesítettek.

A folytatáshoz dupla akkora költségvetés állt a készítők rendelkezésére (10 millió dollár), mint az első részre, viszont érdekes módon ez a rész sem anyagilag (35 millió dollár bevételt termelt), sem pedig a kritikai fogadtatást tekintve nem sikerült annyira jól, mint az elődje. Jómagam egy korrekt folytatásként tekintek eme filmre, ami lehet, hogy pár dologgal kicsit kevesebb, mint az első Motel film (számomra elsősorban a meglepetés erejével), de még így sem kell szégyenkeznie.

59 Motel 2.  (2007)

horror

Három lány az Egyesült Államokból Európába utazik, hogy a vakációjuk alatt művészettörténetet tanuljanak és felfedezzék a kontinenst. Beth, Lorna és Whitney jól érezik... több»

1