2021.07.22 20:39 Artemisia Olvasottság: 180x
6

 Amerika Kapitány berobban a modern filmezés világába

Amerika Kapitány gyökerei a történelemben keresendők, figurája a II. világháborús amerikai közhangulat és nemzeti öntudat lenyomata. Megtestesítette mindazt, amit a kor embereinek a hazafiasság, a nacionalizmus eszménye jelentett. Az amerikai lobogót viselő szuperkatonát a nacionalizmus, vagy még inkább az aktuálpolitika hívta életre, így a háború utáni években karaktere elvesztette időszerűségét, jó időre parkolópályára került. Azonban miután az Atlas Comics-ot felváltotta szellemi örököse, a Marvel Comics, Amerika Kapitány figurájába is új életet leheltek. Filmadaptációja pedig az alakulóban lévő Marvel Moziuniverzum 5. darabjaként jelent meg Joe Johnston rendezésében.

A film a képregényes alapoknak megfelelően Steve Rogers előtörténetével indít, körüljárja a gyenge fizikumú kisember Amerika Kapitánnyá válását, mielőtt egy roppant stílusos akció-kalandfilm során felvenné a harcot a náci Németországgal. Johnston rendezésének fő erőssége a markáns, korhű atmoszféra, mellyel igazán hiteles, régi vágású II. világháborús hangulatot teremtett. Emellett mesteri cselekményvezetés jellemzi a filmet, mely tökéletes egyensúlyban elegyíti az akciót és a drámát.

 Amerika Kapitány berobban a modern filmezés világába

Karakterábrázolása ráérős, elidőz a szereplők személyiségén és lelkiállapotán, mely különösen Steve-nek tesz jót. Bár ez a tempó némileg lassítja a film tempóját, de mégsem válik vontatottá, sőt egyfajta melodikusságot kölcsönöznek a filmnek, ezáltal könnyebb egy epikus történet darabkájaként értelmezni. Valósággal el lehet veszni a hangulatában és mondanivalójában, amit tolmácsol, ezért a játékidő hossza fel sem tűnik. Nem törekszik rá, hogy tipikus szuperhősfilm legyen, éppen azt hangsúlyozza, hogy Amerika Kapitány erénye már az ominózus szérum beadása előtt megvolt Steve Rogersben; ez jelentősen megkönnyítí mind a főhőssel, mind a komplett történettel való azonosulást. Az egészre pedig a színészi játékok teszik fel a koronát.

Chris Evans, aki már a Fantasztikus Négyesben is bizonyította rátermettségét, a lehető legjobb választás volt a címszerepre, elképesztő természetességgel és karizmával ragadja meg a karakter lényegét. Hugo Weaving már adott a világnak egy maradandó gonosz karaktert – a Mátrix Smith ügynökét –, és a Vörös Koponyaként nyújtott teljesítménye felér a Mátrixbeli alakításához. Az még ismeretlennek számító Hayley Atwell számára is meghozta az ismerettséget Carter ügynök szerepe. A mellékszerepekben is olyan nevek tűnnek fel, mint Tommy Lee Jones vagy Stanley Tucci, akikkel szintén nagyon hálásan bánt a direktor.

Összességében Az első bosszúálló egyszerre lett az amerikai folklór részévé váló Amerika Kapitány méltó bevezetése a modern filmezés világába, valamint a Marvel Moziuniverzum sikerének egyik első stabil minőségjelzője is.

akció | kaland | sci-fi

Steve Rogers, a bátor de vézna fiú önkéntesnek jelentkezik egy kísérleti programba, mely olyannyira sikeresnek bizonyul, hogy a fiúból igazi szuperkatona lesz, aki Amerika Kapitány... több»

6