2020.01.07 15:04 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Az eddigi leggyengébb rész

A 2020-ban moziba kerülő horrorfilmek sorát az Átok franchise legújabb darabjával, Az átok házával nyitják, ami a 2004 és 2009 közt készült amerikai–japán Átok filmekkel lesz kapcsolatban, ezért gondoltam, felfrissítem az emlékeimet eme trilógiával (pedig finoman szólva sem tartozik a jobb horrortrilógiák közé).

Azt kell, hogy írjam, hogy kellett is az Átok trilógiával kapcsolatban a memóriafrissítés, mert míg az első részére emlékeztem, a második részénél már sokkal több szürke folt volt, a harmadik részből pedig szinte semmire nem emlékeztem. Mivelhogy az amerikai változatot soha nem kedveltem, nem is akkora meglepetés, hogy ahogy gyarapodtam, az egyre több amerikai Átok úgy vált számomra egyre rosszabbá. Bár némi kis mentsége a feldolgozásoknak, hogy míg az első két része azért némiképp kapcsolódott a japán változathoz, a trilógia záró darabjának már nem volt japán változata, ezt egyszerűen csak a második rész folytatásaként tekintették. Ehhez pedig társult még az is, hogy míg az első két részt a mozikban is bemutatták, addig a harmadik részét a legtöbb helyen már csupán dvd és blu-ray formátumban lehetett megtekinteni.

Az eddigi leggyengébb rész

Míg az első Átok feldolgozás egész szépen hozott pénzt a forgalmazó konyhájára, addig a második rész már igencsak visszafogottan teljesített, és talán ez is lehetett az oka annak, hogy a költségvetés igencsak alacsonyan volt, a filmet is elsősorban Bulgáriában forgatták le, hogy minél olcsóbban tudják tető alá hozni a trilógia záró darabját. Egy másik igen fontos tényezője is volt az Átok 3-nak: az eddigi összes Átok filmet (a japán és az amerikai változatok egyaránt) Takashi Shimizu, japán rendező és forgatókönyvíró szállította, itt viszont már csak a produceri feladatokat látta el. Bár nem hiszem, hogy ez volt a legnagyobb gond, sokkal inkább az, hogy szerintem egyszerűen csak "kifulladt" a széria.

Az eddigi Átok filmek több idősíkon játszódtak, és ez általában nem kimondottan nyerte el a tetszésemet, de legalább egy dolgot elértek vele: igencsak igényelte a film történetvezetése a néző figyelmét. Nem hittem volna, hogy ha pont ezt elhagynák, a végeredmény sokkal rosszabb lenne, de erre rácáfolt a harmadik rész. Ebben a részben egy időszál és egy cselekményszál van csupán, viszont annyira sablonos lett az egész, hogy kis híján be is aludtam rajta, mert hát igencsak unalmas lett a film. Az egysíkúságát csak egy-két kiszámítható és ostoba jumpscare-rel törik meg.

Sajnos sem a karakterek, sem a színészek nem tudták emelni a film igencsak alacsony színvonalát, de még a speciális effektek is inkább kínosan hatottak, mint félelmetesnek. Amiben még az eddigi két rész annyira nem volt rossz, az az atmoszféra megteremtése volt. Igencsak sajátos, mondhatni baljós hangulattal rendelkeztek, amit én személy szerint kimondottan hiányoltam ennél a résznél. Tehát kijelenthető, hogy az Átok amerikai trilógiájának ez volt a leggyengébb része. Mindezen dolgok ismeretében én még mindig kíváncsi vagyok arra, hogy a 2020-ban megjelent Az átok háza merre is viszi tovább az Átok franchise-t.

40 Átok 3.  (2009)

horror | misztikus | thriller

Egy fiatal japán nő, kinek hatalmában áll megállítani a gonosz Kayako szellemét, Chicago-ba utazik, hogy egyszer és mindenkorra kiűzze a gonoszt a szellemjárta lakásból,... több»

0