2021.11.20 22:38 Artemisia Olvasottság: 353x
8

Főzni bárki tud!

A Pixar kifogyhatatlan kreativitásának csúcspontjaként örvedeztetett meg minket a nagy álmokat dédelgető kis patkány minden szívet megmelengető történetével. Szokatlan főhősének segítségével, kedvesen mesél az elfogadásról, az önismeretről és a hivatás szenvedélyéről. Már a témaválasztással is hangsúlyozza, hogy a határokat nem csupán feszegetni akarja, hanem egyenes a földbe fogja tiporni őket, hiszen gyakorlatilag lehetetlen dolgokat párosít össze: egy patkány és a gasztronómia, egy patkány, aki szakács szeretne lenni Párizs leghíresebb éttermében.

Brad Bird mint rendező azonban olyan merészen és biztos kézzel kezeli a témát, hogy szinte észrevétlenül dönti le az előítéleteket és sző helyettük egy olyan világot, ahol a nehézségekkel és apró sikerekkel kikövezett út - nagy adag kitartással megfűszerezve - az álmok beteljesüléséhez vezet. A történetvezetés és a karakterek meghatóan fejlődnek, egy gyönyörű barátság kibontakozásának is szemtanúi lehetük azáltal, ahogy Remy és Linguini, a két kirekesztett és lenézett lélek egymásra talál és egymás segítségére lesz a bajban, sőt tudtukon kívül is gyökeresen megváltoztatják a másik életét. Kettejük karakterei a rajzfilm alappilléreit alkotják, de mégis csodálatos, hogy milyen aprólékossággal lettek felépítve és ábrázolva. És természetesen mellettük még jónéhány erős és kidolgozott karakterrel is találkozhatunk, kezdve Remy családtagjaitól, akik nagyot fejlődnek a történet során, hiszen megtanulják támogatni Remy tehetségét, egészen a marcona étteremkritikusig, Anton Egóig, aki komoly leckét kap arról, hogy a főzés művészetét és a saját kritikusi hivatását egyaránt alázattal kell kezelnie, hiszen az ő feladának lényege nem a válogatott bírálatok osztogatása (bár ez is hozzátartozik), hanem a kulináris élmények élvezete...

Főzni bárki tud!

Illetve mindenképpen említést érdemel Gusteau karaktere mint Remy fő inspirálója és múzsája. Bár a cselekmény során már csak Remy képzeletének kivetüléseként van jelen, mégis könnyfakasztó, ahogyan ösztökéli Remyt és láthatatlanul mozgatja a szálakat, hiszen nemcsak elvezeti őt az éttermébe, ezzel segítve a fiának, hanem arra is rávezeti a kis rágcsálót, hogy leleplezze Linguini származását, és ezzel megakadályozza Skinner csalását.

Szebb helyszínt pedig nem is találhattak volna a történetnek, mint Párizs gyönyörű, romantikus látképét az Eiffel-toronnyal, a Szajnával, a macskaköves utcácskákkal és a nívós éttermekkel, na meg tradicionális ételekkel, finom borokkal és dallamos francia sanzonokkal. A Pixartól már megszokhattuk a képi minőséget, de itt minden egyes képkocka különleges. Ez a legjobb szó a L'ecsóra: különleges alkotás, melynek tartalmi tökéletessége az előítéletek feletti győzelem meséjévé avatja.

87 L'ecsó  (2007)

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | vígjáték

Remy, a patkány másról sem álmodozik, mint hogy séfként dolgozhasson. Bár a környezete nem rajong az ötletért, mégis belevág a kalaldba, de szembesülnie kell azzal, hogy az... több»

8