2019.01.22 10:49 Márton Olvasottság: 151x
0

Lovecraft kontra Carpenter

Az 1994-ben bemutatott Az őrület torkában című Carpenter mozi talán az utolsó úttörője annak a zsánernek, amit eme zseniális filmkészítőnek köszönhetünk mi, a horror szerelmesei! Hisz ezután még elkészítette a "Mester" Az elátkozottak faluja feldolgozását, ami még azért nyomokban tartalmazta azt a fajta Carpenterre oly jellemző hangulatteremtést, de már nem volt az igazi! A további filmjeinél pedig ha el tudott érni egy közepes minőséget, akkor annak már örülni tudtam (lásd. Vámpírok, A Mars szelleme vagy a 2010-es The Ward)! Tehát sajnos úgy gondolom, hogy ez volt az utolsó jó filmje Carpenternek, bár pokolian tudnék örülni annak, ha legalább egyszer még visszatérne, valami igazán ütős filmmel!

Az őrület torkában több tekintetében is egy felettébb érdekes film lett! Már maga a történet eleje és annak a hangulata kissé hajaz Lovecraft stílusára, ahogy a valóságot szembeállítja a víziókkal és a nézőjének kezébe adja a lehetőséget, hogy ő döntse el, hogy amit lát az a valóság, vagy csupán egy olyan ember képzelgése, aki minden bizonnyal megörült! Tehát kimondottan egy csavaros történettel van dolgunk, ahol egyáltalán nem lesz könnyű a néző állásfoglalása, hisz Carpenter mindent bevet annak érdekében hogy alaposan összezavarja a nézőjét! Mindezek mellett viszont teljes mértékben nézeti magát a film, hisz jól játszik a néző kíváncsiságával és képzeletével! Ehhez persze nem csak egy kiváló alapötletre volt szükség, amit képes volt Carpenter megtölteni a sajátos művészetével és hangulatteremtésével, hanem egy igazi karakteres és kiváló színészre is! Meg is kapjuk ezt Sam Neill szerepében, aki nagyon él a karaktere bőrében! Sok embertől hallottam már, hogy ez volt Sam Neill legjobb alakítása, én erre a kijelentésre nem vetemednék, hisz még nem láttam eme színésztől gyenge vagy közepes alakítást, hisz mindig maradandó volt számomra a színjátszása! Ennél a filmnél annyira az sem zavart, hogy a főszereplő alakítása szinte "agyonnyomta" a többi karaktert (na jó azért Jürgen Prochnow karaktere igencsak rendben volt)!

Lovecraft kontra Carpenter

Tehát ismét sikerült Carpenternek egy kiváló alapanyaghoz nyúlnia, amit maga a rendező sem tagadta, hogy nagyban inspirálta a történetét H.P. Lovecraft írásai! Mindehhez párosított még egy szuper soundtracket is, amit most nem csak egymaga készített, hanem egy bizonyos Jim Lang nevű zeneszerzővel karöltve raktak össze!

A film záródarabja az úgynevezett Carpenter apokalipszis-trilógiájának melynek még az első részét 1982-ben A Dologgal kezdte meg, majd 1987-ben A sötétség fejedelmével folytatta (a filmek közt nincs történeti kapcsolódás, mind egy szálig különböző történetet mesél el, ami az emberiség kipusztulását okozhatja)!

Ha számomra nem is a Top 3 legjobb Carpenter film közé tartozik Az őrület torkában, de azt nem vitatom, hogy egy nagyon is jó film lett a végeredmény!

dráma | horror | misztikus | thriller

Sutter Cane, sikeres horrorregény író eltûnik és vele együtt következõ regényének egyetlen példánya is. Felkutatásával a kiadó John Trentet, egy cinikus biztosítási... több»

0