2017.11.01 15:27 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

Sablonos, de érdekes

A disco korszak egy igazán izgalmas történet, nem véletlen, hogy ennyiszer megihleti a filmkészítőket. Főleg, hogy az 54 egy tényleg létező szórakozó helynek a pezsgését mutatja be, amelyben csak úgy hemzsegtek a hírességek, így az egyszerű, hétköznapi embernek presztízs kérdést jelentett, hogy ott töltse el az éjszakáit. Mondjuk ahogy a filmből ki is derül, egy átlagos embert nem engedtek be oda, mint ahogy például szegény Mark Ruffalo karaktere is kint maradt (nyugi, Mark, ma már biztos beengednének).

Sablonos, de érdekes

El tudom képzelni, hogy a film nem túloz, ami a hely körüli botrányokat illeti: folyik az alkohol és a drog kereskedelem, nyíltan szexelnek a párok, és közben meg nagyban megy az adócsalás, s csak idő kérdése, hogy lebukás legyen a vége. Na meg szépen ki van dolgozva a harc a pozíciókért: ha egyszer bekerülsz, mint pincérfiú, akkor mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy feljebb juss a „ranglétrán”. S ha te nem teszed, majd megteszi valaki más helyetted. Ebből a szempontból egy karriertörténettel van dolgunk: Shane, a fiatal srác New Jerseyből elhatározza, hogy megvalósítja az álmát, kitör szülővárosa kötelékéből, s a mindössze három mérföldre lévő New York-ban válik az „élet császárává”. Az 54 szépen követi ezt a sablont: fiatal srác megkapja a lehetőséget, felemelkedik, aztán megbotlik, elindul lefelé a lejtőn (közben nem maradhat el a családok és a barátok cserbenhagyása sem), mígnem a végén, okulva a hibákból, a történet a boldog befejezés irányába halad.

Azt kell azonban mondanom, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a kikövezett utat miként járja végig egy-egy mozgóképes alkotás. A nagyszerű hangulatteremtés és a disco-korszakból származó slágerek rengeteget dobnak az élményen, nem beszélve a jól megírt karakterekről (ki gondolta volna, hogy Mike Myers egyik legjobbját fogja nyújtani egy meleg bártulajdonos megformálásában). Úgyhogy az 54 nemcsak jól szórakoztat, de egy csontig rágott sztorit is képes volt számomra érdekesen előadni, amelyért külön pluszpont jár!

69 54  (1998)

dráma | zenés

A hetvenes évek legvégén egy álmos New Jersey-i kisvárosban egy jóképű srác gondolt egyet, átkelt a nagy folyón, behatolt New York City szövevényes dzsungelébe, és az élete... több»

2