2023.10.01 14:20 Kapszaicin Olvasottság: 220x
0

Egy fiú élete

Húsba vágó, igaz elbeszélésen alapuló drámai történet. A megrázó emlékképekkel birkózó emberek közös története is lehetne akár, mert anatómiai pontossággal ábrázolódik az a kollektív pokol, ahol az egyező mintázatú emlékek gyűlnek. Így tehát ez a film nem csupán egy fiú életéről szól, hanem közvetetten ugyan, de közösséget vállal az olyan gyerekek és felnőttek életével is, akik rengeteg bántalmazást szenvedtek el sanyarú sorsuk során. Külön érdekesség, hogy Tobias Wolff író memoárja alapján készült a forgatókönyv, és a főszereplő fiút, akit Leonardo DiCaprio alakít, szintén Tobias Wolffnak hívnak.

A szkript maximálisan berántja a nézőt, helyenként kavargó, rossz érzéseket keltve, mélyben rejtőző sebeket feltépve. Annak ellenére, hogy egy 1993-ban bemutatott moziról van szó, mégis egy örökzöld életrajzi filmdrámáról beszélhetünk, ami nagyon egyben van. Köszönhető az életszagú elemekkel teletűzdelt cselekménynek, és a kiváló alakítást nyújtó színészeknek. Tökéletes életnagyságban kelti életre Robert De Niro Dwight Hansen szerepében a bántalmazó családfőt. A mindenbe belekötő agresszor, aki egy percet sem mulaszt el, hogy a környezete tudtára adja autoriter jellemének felsőbbrendűségét. A saját erejét fitogtatva, másokat elnyomásra késztetve gyakorolja hatalmát a gyengébbek, védtelenebbek felett.

Egy fiú élete

Ellen Barkin, Caroline Wolffot alakítva, Toby anyjaként, majd Dwight feleségeként próbál helytállni egy olyan korban, amikor még a női szerepek korlátolt lehetőséget biztosítottak. Kiváló jelenetek egyike, amikor az ún. pulykalövő versenyen fegyverrel a kezében, amazonként lövi szét a női sztereotípiát, miszerint a nőknek csupán a fakanál áll jól. A szabadelvű nő városról városra menekül fiával, hogy egy jobb sorsot biztosítson maguknak. Tömören és velősen vizualizálják, hogy milyen lehetősége volt egy egyedülálló nőnek a 60-as években. A nyúlcipőt húzó nő drámai életútját hűen tükrözi, hogy végül csöbörből vödörbe esik. A készségesen udvarló, megnyerő arcát mutató, ám velejéig erőszakos Dwight kiszagolta a legjobb prédát. A házasságra lépő Caroline a fiával és a férfi három gyerekével mozaikcsaláddá egyesül. Lépésről lépésre rajzolja meg a film az erőszak térképét, annak minden járulékos következményével együtt.

Leonardo DiCaprio Tobias Wolffként példásan csillantja meg színészi tehetségét. A Titanic csupán karrierjének koronáját hozta el. Az Egy kosaras naplója és a This Boy's Life erőteljes karaktert kívánt tőle, és már ezekben a filmekben kihozza a maximumot magából. Elképesztő rátermettséggel játszotta el Toby minden apró rezdülését. Átélhető érzelmi mélységet ástak közös jeleneteikben Robert De Niróval, a mostohaapával. A két színész óriásit alakított együtt. Tankönyvi módon hozták, hogy milyen is a hangulat egy ilyen családban, és mi mindent kell átélnie a felnövekvő gyereknek.

Átható szociális körképet láthatunk arról, hogy milyen esélyei vannak egy minden téren hátrányos helyzetben élő, az alsóbb társadalmi osztályhoz tartozó fiatalnak a kitörésre. Tobyt nem látjuk sem tanulni, sem olvasni; iszik, garázdálkodik, bandázik. Elindult a lezüllés útján, pedig csupán egy esélye van a kitörésre, hogy egy jó iskolába bekerüljön. Ez az egyetlen lehetősége, hogy megszabaduljon bántalmazójától, amit szerencsére időben felismer. Azt is jól érzékeltetik, hogy csalás nélkül egyébként nem sok esélye lenne. Halkan jegyzem meg, annak sincs sok lehetősége, aki lámpafénynél alszik el az íróasztala felett, mert munka mellett tanulva, teljes erőbedobással küzd, hogy egy jobb sorsot harcoljon ki magának, de ha nincs egyetlen támogatója sem, lehúzhatja a rolót. Megható fordulat a filmben, hogy Arthur Gayle (Jonah Blechman), az okos, meleg szereplőt alakító fiú segít végül Tobiasnak. Miközben a cselekmény rajta keresztül is ábrázolja, hogy Toby környezetében élő gyerekeknek sincs könnyű dolga, ha jobb sorsot szeretnének kiharcolni maguknak. Egyébként Arthur nagyszerűen hozza felszínre belső fájdalmait, kiváló alakítást láthatunk tőle is.

Régi, de elsőrangú film. Talán oka van annak, hogy nem fog rajta az idő.

dráma | életrajzi

A 13 éves Tobias apa nélkül nőtt fel. édesanyja megismerkedik Dwight-tal és feleségül megy hozzá - remélve, hogy jó apát talált fiának. A férfi azonban kegyetlenül bánik az... több»

0