Közösség

Vélemény:

60 A fekete lyuk

(1979)

A fekete lyuk

Timon   2026.09.16 17:28
0

Az ilyen régebbi, retrós sci-fik megtekintése előtt érdemes úgy nekihelyezkedni, mintha egy tartalmasabb, mélyebb, valahol nyugodtabb hangvételű filmnek esnénk neki. Elsőre átlagosnak tűnhet, gondolok itt a címéből is áthallatszó viszonylag elcsépelt témára, de rengeteg meglepetést tartogat. Vízuális effektek terén nem okozot csalódást, eleinte a 2001: űrodüsszeiát idéztr meg a többperces sötétképernyővel, ami alatt ment s sejtelmes zene, aztán később lassan az űrhajó is felbukkant a legénységével. Az, hogy találtak egy elveszettnek hitt űrkutatót, aki egy fekete lyuk rejtélyét akarja megfejteni, ötletes volt. Elsőre én is azt hittem, hogy az a néma testőrgép irányít a fedélzeten, amely ránézésre olyan kívülről, mint a bonyhádi edények, csak nem nemes. Belülről meg.. nincs sok mondanivaló arról. Üres, személytelen. A két beszélő robot viszont nagyon jópofák voltak, főleg az volt viccesebb, ahogy személyiséget is programoztak beléjük. Majd' emberek voltak ezekkel a stílusjegyekkel. A kutatóhajó személyzete viszont morbid volt. Főleg ott, ahol megfordítja és leveszi az üveget a halott "embergép" arcáról. Az az üres tekintet az a fajta ami mindig elborzaszt, de nem lehet betelni vele eléggé ahhoz, hogy átérezd a horrort, amit rajtuk végzett. Jól érezte a nő: valahol valóban emberek voltsk a fedélzeten. Legdöbbenetes rész persze az űrbéli temetés volt. A végén pedig minden helyreáll: s jók jutnak át végül, a rossz kapitány pedig elnyeri méltó büntetését: robottestben kerül s pokolba.
Az s gép egyébként szerintem részben a Toy Story-ban a Zurgot is ihlette. Legalábbis a "tekintete" kísértetisen arra emlékeztet.
A látványtervezés nagyon ott volt, mintha a Csillagok háborúja szenzációját akarták volna a Disney-nél is elérni, amit Ridley Scott is lelkesen igyekezett 1979-ben. Űrhajó, folyosók, antigravitációs tér, itt kaptunk egy kis botanikus kertet is. Könnyű beleélnünk magunkat.
Az ilyen űrbéli tudományos-fantasztikus filmek szerintem többet érdemelnek, kár hogy manapság egyre nehezebb megtalálni az ilyen gyöngyszemeket. Ha nem volna a Disney +...
10/9