2023.12.13 22:33 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

6/10 – Az alapötlet eredeti, a megvalósítás nem

A film igazolja a redneck összeesküvés-elméletet, miszerint Hollywood demokrata befolyás alatt áll, ugyanis a középpontban a Kevin Costner által eljátszott délvidéki buta és lusta alkoholista tahó áll, akiről hivatalosan nincs kimondva, hogy republikánus, de úgy néz ki és úgy cselekszik, mint egy tökéletes sztereotip republikánus, és, aki egy különös véletlen során a mérleg nyelvévé válik az amerikai elnökválasztási küzdelemben, pontosabban a végső szavazatszámlálás során. Ő az, aki miatt ott tart az ország, ahol (a film rá helyezi a nemzet boldogulása iránti felelősség súlyát, szerintem amúgy kissé eltúlozva, de nem alaptalanul).

Ha Bud (Costner) jobban figyelt volna a kocsmában a haverjaira, akkor leszavazott volna a republikánus jelöltre, és kész, nincs film. De Bud nem figyelt, így tökéletesen fogalmatlan volt, így lehetséges volt egy kétórás filmet csinálni róla.

6/10 – Az alapötlet eredeti, a megvalósítás nem

A forgatókönyv ihletet nyilván a 2000-es floridai újraszámolások adták, na meg nem maradt pofon nélkül a 2006-ra totálisan botrányba fulladt Diebold Election Solutions, melyet gyorsan át is neveztek Premier Election Solutionsra, és hamar túl is adott rajta a Diebold Incorporated. Ez az a bizonyos szavazóterminál, melybe az egyik jelenetnél beragad az áramkimaradásnál az a fránya szavazólap. Nem lett volna amúgy az egy rossz berendezés, de óriásira nőtt körülötte a hullámverés, az ebben érdekelt politikai fél kemény munkával bebizonyította, hogy létezik olyan nyakatekert lépéssorozat, melyben az eszköz alkalmas a szavazás eredményeinek meghamisítására. Ezt évekkel később a gyártó is kénytelen volt elismerni. Mondjuk én erről a laptopról, amin most írok is be tudom bizonyítani, hogy alkalmas az amerikai választások eredményeinek megmásítására, mint ahogy anyám vérnyomásmérő berendezése is. Na mindegy, ez csak egy kitérő.

A film jópofán indul, aztán miután jókat szórakoztunk az ötleten, kissé unalmassá válik, onnan már csak szorgalmasan végigvitt korrekt, de itt-ott laposka iparosmunka, egy nézésre azért jó marad így is.

dráma | politikai | vígjáték

Bud Johnson tipikus amerikai. Új-Mexikó állam nevesincs városában élő egyszerű fickó és szerető apa, aki egyedül neveli kislányát, akivel lakókocsiban lakik. Nem érdekli a... több»

0