2019.08.01 17:26 Kóborló Olvasottság: 125x
1

Jason a nagyvárosban

Ideje lett volna mind a forgalmazónak, mind pedig a készítőknek belátni, hogy az egy évvel korábbi részt is igencsak gyengén fogadták a kritikusok, és a mozipénztáraknál sem szerepelt már annyira jól, ezért illet volna kijavítani a hibákat. Sajnos mivel ez ennél a résznél is elmaradt, továbbra sem írhatom azt, hogy a széria visszatalált volna a kezdeti minőségéhez (és valószínűleg már nem is nagyon fog). Bár még mindig nem ez a rész szerepel nálam a legrosszabb pozícióban, de akárcsak, mint a hetedik rész, ez is ráférne arra a bizonyos szégyendobogóra. Na de nézzük, hogy milyen is volt a nyolcadik Péntek 13!

A nyolcvanas évek vége felé a slasher mint horrorműfaj bőven túl volt már a csúcsán. Persze még mindig érkeztek ez idő tájt is igazán jó slasher horrorfilmek ( I, Madman vagy az Éjszakás műszak), csak hát a számuk jóval, de jóval kevesebb volt már, mint mondjuk 5-6 évvel korábban. Mondjuk a Péntek 13. széria soha nem arról volt híres, hogy sokat kellett volna várnunk egy következő részre, hisz az első részt még 1980-ban mutatták be, és 1989-re már a nyolcadik felvonás érkezett meg (hatalmas szó ez, főleg abban a tudatban, hogy csupán egy filmben gondolkodtak annak idején). Számomra a legnagyobb probléma ennél a résznél az elképesztő hatalmas logikai bakik és kérdőjelek sokasága volt, amit már a film legelején megcsillogtatnak. Kezdeném azzal, hogy miként került egy hajó egy olyan tóba, ami az eddigi Péntek 13. filmekben szerepelt, illetve, hogy erről a tóról mióta lehet kihajózni az óceánra? Sajnos a következő igencsak kellemetlen efféle hiba szinte azonnal következik benne (Jason persze feltámad), de mikor váltott ruhát a víz alatt? Hisz a hetedik rész befejezésével nem éppenséggel ilyen volt a ruházata. Nem akadnék fenn efféléken, ha ezek egyszerűen nem figyelmetlenségből elkövetett hibák lennének, amit egy igazán kevés odafigyeléssel simán orvosolhattak volna.

Jason a nagyvárosban

A film kezdeti sokkhatása elég erősen rányomta a bélyegét a továbbiakra, ami nagy kár volt, hisz azért a forgatókönyvírójának voltak egész jó ötletei is. Az egyik az, hogy egyik kedvenc sorozatgyilkosomnak egy hatalmas hajót ad új játszóteréül, és Jason szépen teszi is a dolgát, amint azt már megszokhattunk tőle. Viszont. A rendező itt is elkövet egy hibát, miszerint belevitte a "teleportáló" képességet Jason karakterébe, amit már az előző résznél is éreztem, de ennyire azért mégse. Számomra itt már nem is annyira félelmetes Jason karaktere, mint mondjuk az eddig részekben. Hisz itt már sebezhetetlen, megállíthatatlan és ráadásul már teleportálni is tud, tehát felesleges felvenni vele a harcot, és a legtöbb karakter számára elfutni is az. Továbbá számomra az is tetszett, hogy a film vége felé Jason karakterét bedobják a nagyvárosba, ez is egy jól megszokott húzás volt a sok részes horrorfilmeknél, hogy legalább egy részt áthelyeznek a nagyvárosba (Rémecskék 3, Kukorica gyermekei 3). Viszont azon kívül, hogy a filmnek ez a része igencsak rövidecske volt, itt is elképesztő ostobaságoknak lehetünk a szemtanúi (még akkor is, ha ebből a szituációból legalább született egy-két viccesebb jelenet is), gondolok itt elsősorban a film lezárására, amit a mai napig nem is értek pontosan, hogy mire akartak vele célozni és, hogy főleg miért ekként.

Az eddigi Péntek 13. filmek legtöbbjében legalább a kreatívabb elhalálozások nagy száma képes volt gyógyírt nyújtani számomra a történetbéli gyengeségekre, ennél a résznél ez amolyan szó-szó arányban osztozott, hisz e téren is volt már jobb részünk (oké, rosszabb is). Akárhogy is nézem, itt is a legtöbb karaktert alakító színész elég gyengécske színjátszással örvendeztet meg, ez alól talán csak a Jasont alakító Kane Hodder és a Rennie karakterét hozó Jensen Daggett volt a kivétel (bár mondjuk nem az alakítások miatt kedveltem a régebbi részeket sem).

Mindent egybevéve fáradtnak, idejétmúltnak érzem már e szériát. Amit talán hagyni kéne egy kicsit pihenni, vagy legalább addig, amíg készítenek hozzá egy ép forgatókönyvet.

horror | kaland | thriller

Miután Jasont egy lakóhajóból feltörõ elektromos csapás feltámasztja - s végez a hajón lévõ párral,elindul egy újabb véres akcióra.Ez alkalommal egy luxos hajón utazó... több»

1