2024.02.11 20:59 Gyorvik Olvasottság: <100x
2

Heuréka az orvoslás számára

Elvileg megtörtént események alapján készült. Valószínűleg nincs olyan diák, aki ennyi tanulással, ilyen eredményekkel végezne el egy orvosit. Túlfeszített ízléstelenség, ordenáré módon megoldott szituációk jellemzik.

Az évtizedek során kiderült, hogy sajnos Robin Williamsre nagyon rá kell írni a forgatókönyvet, különben az adott film elképesztő hamar belezuhan valamilyen ízlésromboló giccsözönbe és pancsba.

Heuréka az orvoslás számára

Meglehetősen érzékeny témát feszeget a film maga, eléggé nehezen érinthető területre merészkedik. Valószínűleg egy vígjátéki elemekkel tarkított, de drámának szánt történet nem fog túlságosan nagy hajcihőt kelteni. Megemlítendő – de természetesen a film készítői számára fel nem róható –, hogy a főhős karakterében valószínűleg már rég benne lett volna egy felismerés, amely bizonyos szituációk után arra ösztönzik, hogy a gyógyítói hivatást válassza. A realizmus talaján mozgó néző kíváncsi lenne, hogy az USA-ban hogyan lehet eljutni ilyen anyagi és érzelmi munícióval egy egyetemre. Az ötlet motiváló.

A dékán nyitóbeszéde a medikusoknak kissé közönségesre sikeredett, másrészt túl szájbarágós ezzel együtt. Illetve két további szituáció, amely nem feltétlenül lett szofisztikált: Adams és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő úr kapcsolata lehetne attraktív és megragadó, ugyanakkor valószerűtlen. Nem kevésbé látszik túlcizelláltnak az öreg tudós hathatós és elmés tanácsai fölötti érzelgősség.

Végső soron a Patch Adams által képviselt attitűd – sajnálatos módon – csak egy ember egy adott életszakasza által fémjelzett érzelmi toposznak a kivetülése, mintsem egy heuréka az orvoslás számára. A változás azért nem lehetséges, mert az embert a rendszer és a benne szereplők is egydimenziósnak tekintik és anyagelvűnek. Erre természetszerűleg nem tér, és nem is térhet ki a film.

86 Patch Adams  (1998)

dráma | életrajzi | romantikus | vígjáték

Patch Adams örökre megváltoztatta a gyógyításról kialakított képünket. Egy olyan időszakban kezdett dolgozni, amikor az orvosok puszta tárgyakként, megoldandó problémaként... több»

2