2021.04.01 15:08 jakedave Olvasottság: 1318x
1

Zavarba ejtő történet az erotika úttörőjéről

De Sade márki, korának egyik leghírhedtebb írója és filozófusa 1740-ben született Párizsban. Ismertségét leginkább annak köszönheti, hogy elsőként írt/beszélt nyíltan a szexualitásról, a legutolsó apró, testi részletekbe is belemenve. Az ő korában ez nagy felháborodást váltott ki, műveit sorra tiltották be, habár mindenki olvasta őket, ahogy ezt a filmben is láthattuk.

A márki jelentősen megelőzte korát, és mint minden ilyen ember, ő is számkivetett maradt egész életében. Kimondott mindent, nem sejtetett semmit, s ez volt a fő erénye, személyiségének fő sajátossága. Sade márki szerint az erotika, a testi élvezetek öröme választ el minket a többi élőlénytől, és tagadja, hogy bárki bármikor önzetlenül adná a szeretetet; mindenki csak a saját testi vágyainak a rabja.

Zavarba ejtő történet az erotika úttörőjéről

A film Doug Wright azonos című színdarabjának adaptációja, és maga a drámaíró jegyzi a forgatókönyvet is. Igazi színházi alkotás, valóban nincs szükség sok helyszínre, a lényeg a párbeszédekben és a cselekményben van.

Sade márki élete jelentős részét börtönben töltötte. A film is élete egy ezen, kései epizódját mutatja be. Ekkor már egészen pontosan egy elmegyógyintézetben tartják fogva. A márki minden lehetséges eszközzel megpróbál írni, pajzánabbnál pajzánabb történeteket ad ki a kezéből. Egy ott dolgozó lány segít kicsempészni a műveit, amelyeket titokban sokszorosítanak, terjesztenek, majd mindenki, aki éri, elolvassa.

Az intézetet vezető, fiatal pap próbálja rávenni a márkit, hogy hagyjon fel az Istentől távol álló játékaival, de a márki fittyet hány az erkölcsi beszédekre, mi több, gúnyolódik is a pappal. Mikor megvonják tőle a pennákat és papírokat, borral ír lepedőre. Mikor ezt is elveszik, még szélsőségesebb eszközökhöz nyúl. Nem lehet megállítani az írásban.

Annak ellenére, hogy a film egy hiteles korrajz, és a márki valóban kicsapongó személy volt, nem szabad hiteles feldolgozásként tekinteni a Sade márki játékaira, hiszen az apróbb részleteket tekintve szinte semmi sem úgy történik a filmben, mint a való életben. Inkább megpróbálták egy kerek egész alkotásba beleírni a márki életének összes jellegzetes motívumát, műveit és személyiségét.

A főszereplő márkit Geoffrey Rush alakítja parádésan. Kate Winslet és Joaquin Phoenix is valós szereplőket alakítanak, a márki szeretőjét, Madeleine 'Maddy' LeClerc-et (aki a való életben csak 13 éves volt) és Abbé de Coulmier, az elmegyógyintézet vezetőjét testesítik meg a filmvásznon (Coulmier egyébként a való életben egy 120 centis, hajlott hátú nyomorék volt). Kiemelendő még Michael Caine, aki egy pszichopata doktort játszik, a diliház lakóit kínozza (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt).

Hatalmasat küzdenek a szereplők egymással, a film főként e harcokra fókuszál. Nagyon élvezetes és szórakoztató mű, néhol kissé nyomasztó epizódokkal, de mindenképp megtekintésre javasolt. Garantált, hogy néhány jelenetnél mi is elkezdünk kicsit feszengeni.

dráma | életrajzi

Sade márki, a szadizmus keresztapja utolsó napjait Charentonban, egy vidéki elmegyógyintézetben tölti. Itt végre jól érzi magát: a bolondok között, elegánsan berendezett... több»

1