2017.06.21 22:58 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 101x
0

"Inkább lennék disznó, mint fasiszta." A Nauszika után tovább mélyültem Miyazaki munkásságában, s a Porco Rosso mellett tettem le voksomat. Elöljáróban azt leszögezném, hogy továbbra is tetszik ez a fajta világlátás és filmkészítési hozzáállás, ami Miyazakira jellemző, de a Nauszika jobban tetszett. Ettől függetlenül a Porco Rosso sem rossz, csak kevésbé tudott megfogni. Újfent ott van az egyik fő téma a japán rendezőnél: a repülés és az ehhez való viszony.

Mindenből kifolyólag látványos repülőgépes jelenetek követik egymást, a látványban egyenesen pazar ez a rajzfilm (teszem hozzá, ez még abból az időből származik, amikor még kézzel rajzolt animációk voltak). Talán a hangulata amiatt nem tudott közelebb kerülni hozzám ez a rajzfilm, plusz az is közrejátszhatott, hogy annyira nem értek a repüléshez, kissé idegen tőlem ez a világ. Motívumok szintjén azonban nagyon is remekel, ez a disznóvá változós aspektusa a történetnek valóban figyelemre méltó az értelmezés és a háborúról való alkotói felfogás szempontjából egyaránt. Mindezt természetesen egyáltalán nem szájbarágós módon, ami külön öröm.

Mindez a végén kitart, s ne legyen illúziónk: a befejezés is úgy van megkomponálva, ahogy egy Miyazaki-filmre jellemző Amire pedig csak nemrég figyeltem fel, hogy a címszereplő mennyire egy film noir-ból előbújt hőstípus tulajdonságaival rendelkezik kívül-belül egyaránt (ballonkabát, kalap, cinizmus, kevés beszéd, stb.), egy ehhez kapcsolódó cikkben találtam egy olyat, miszerint Humphrey Bogart rajzfilmes változatát köszönthetjük Porco Rossóban. Érdekes felvetés, de nem alaptalan. Bár hangsúlyozom még egyszer, hogy a Nauszika jobban tetszett, de az 1992-es Porco Rossót is bátran merem ajánlani azoknak, akik még nem látták, hiszen mint minden Miyazaki-film, ez is nagyon egyedi, mással össze nem téveszthető alkotás képileg, mondanivalóilag, szimbolikailag egyaránt.

animáció | fantasy | kaland | romantikus | vígjáték

Az első világháború után az Adria felett nyüzsögtek a légikalózok, akik a védtelen utasszállító hajókat fosztogatták. A kalózok hírhedt ellensége Porco Rosso, aki valaha... több»

0