2021.03.07 21:57 Artemisia Olvasottság: 122x
6

Álomszerű továbbgondolás

A párizsi Notre-Dame egy átdolgozása, mely már nyomokban sem tartalmazza Victor Hugo eredeti regényét. Egy bájos, ám naiv vízió arról, hogy mi lett volna, ha másképp végződik az oly tragikus történet. Egy kedves Disney mese, mely a világirodalom egyik legsötétebb történetén alapszik. Egy lehetetlenül boldog idill, melyben Esmeralda és Phoebus boldog házaspárként nevelgetik a kisfiukat, aki Victor Hugo szerint soha meg sem született.

A vidám és kiegyensúlyozott Quasimodo mulatságos ünnepélyekre hivatalos az őt elfogadó és szerető nép körében, sőt beleszeret egy kedves lányba, aki viszonozza is az érzelmeit, és romantikus sétákat tesznek Párizsban. De Frollo Párizsa, melyet faji és vallási feszültségek, valamint erőszak emésztett, már rég letűnt, és egy új Párizs lépett a helyébe, ahol a cigány lányok megbecsült kapitány-feleségek, Cloplin Trouillefou kedves mesemondó, Quasimodonak pedig barátnője van. Látszólag teljesen feledésbe merült Frollo és mindaz a szellemiség, amit ő képviselt.

Álomszerű továbbgondolás

Egy teljességgel szürreális továbbgondolása a regénynek, de mégis jó elképzelni, hogy valóban így ért véget a történet, és éppen ezért olyan jó. Bár szakmai szemmel nézve ez egy meglehetősen gyenge rajzfilm, egy laza kerettörténetben egy érdektelen és unalmas bonyodalom, a motivációk jelentéktelenek, az új szereplők felszínesek, a végkifejlet pedig kiszámítható, de azt mondja és mutatja, amit látni és hallani akarunk.

A mű komor filozófiáját egy idealista és szentimentális síkra tereli, és egy Disney módra cukormázas, mégis álomszerűen szép történetet ad. A rajzfilm szépsége és értéke nem a szerkezetében vagy a cselekményében rejlik, hanem abban, hogy boldog befejezéssel simogatja azoknak a lelkét, akiket Victor Hugo eredetije elszomorított.

animáció | családi | dráma | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Sarousch, a cirkuszigazgató és gonosz varázsló szeretné ellopni a katedrális híres harangját, a La Fidele-t. Segítségére van Madellaine, az asszisztense, egyben Quasimodo új... több»

6