2022.08.11 17:59 Artemisia Olvasottság: 2546x
4

Amikor a Vadászra vadásznak

Shane Black 2018-as, bődületesen rossz filmje után kérdéses volt, hogy tud-e még újat mutatni egy Predátor film. Dan Trachtenberg a Disney felügyelete alatt készült projektje azonban felülmúlta az előzetes elvárásokat, és azzal mutatott újat, hogy nem akart újat mutatni.

A Préda visszatér a karakter alapjaihoz és letisztult, nyers és véres küzdelmet láthatunk. Az időpont és a helyszín azonban az eddigiektől jóval különbözik, ugyanis az 1700-as években járunk, amikor is Amerika vad és háborítatlan erdőségeiben bennszülött népek éltek teljes összhangban és szimbiózisban a természettel. A komancs indiánok is élnek viszonylag békésen, vadászó-gyűjtögető életmódot folytatva, köztük hősnőnk, Naru is, aki a törzsi tradíciókkal szembe menve vadász szeretne lenni, és folyton keresi a tökéletes zsákmányt, amivel bizonyíthatja törzsének a rátermettségét.

Amikor a Vadászra vadásznak

Ebbe az autentikus közegbe érkezik meg az intergalaktikus látogató; feltehetően ez az első alkalom, hogy az idegen faj bolygónkon vadászik. Erről árulkodik a Predátor viszonylagosan régimódi páncélzata és fegyverzete, valamint az, hogy látszólag ismeretlenül mozog a környezetben, első körben vadállatokkal méri össze az erejét, csak aztán tanulja meg, hogy az ember elejtése jelenti a legnagyobb kihívást a bolygó lakói közül.

Az akciójelenetek a maguk nyers brutalitásával nagyon hatásosak, az R-besorolás nagyon jót tett a filmnek, a készítők pedig jól is bántak a magasabb korhatárbesorolás nyújtotta lehetőségekkel.

A főszereplő, Naru személye miatt már előzetesen is sok kritikát kapott a film és bár a fiatal indiánlány valóban nem az az ellenfél akit elsőre a Predátorhoz társítunk, ám Dan Trachtenberg megint csak ügyesen bánt a karakterrel, megfelelően árnyalta és vezette fel azt az utat amit Naru bejárt és azokat a készségeket amiket az előnyére tudott fordítani.

Naru gyermekkora óta gyakorolja a vadászatot , igaz inkább kevesebb mint több sikerrel. Viszont törzse életmódjának köszönhetően remek helyismerete van, kiváló nyomolvasó, ért a gyógyításhoz, ügyesen használja a fegyvereket, illetve alkatából kifolyólag megtanulta, hogy sokszor az eszére és a találékonyságára, mintsem a fizikai erejére támaszkodjon.

A sztori noha nem tartogat eget rengető csavarokat, mégis izgalmas, végig leköt és megvannak a maga kis meglepetései, pl. a medvével való összecsapás, a komancs vadászok lemészárlása, vagy a prémvadászok táborában történtek nagyon hatásos jelenetek.

A cselekményt folyamatosan átszövi a vadász és Préda közötti állandó feszültség, a tápláléklánc körforgása, a vadászat és a túlélés kérdése, amivel rendre megidézi az 1987-es Ragadozó hangulatát - ugyancsak hangulatbeli hasonlóságról beszélünk, az eddigi felhozatalt nézve ez is óriási teljesítmény a filmtől.

Bár az első két filmhez természetesen nem ér, de kétség kívül közelebb áll hozzá, mint bármelyik eddigi próbálkozás. Letisztult, régimódi, nyers túlélő film, ami azt nyújta amit egy Predátor filmtől elvárunk.

73 Préda  (2022)

akció | dráma | horror | kaland | sci-fi | thriller

Egy komancs törzsi világában járunk, amelynek mindennapjait még nem dúlták fel az európai hódítók. Itt él Kee, aki mintha látnoki erővel is bírna. A lány nagyon közel áll... több»

4