Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
72%

Préda (2022)

Prey
Filmadatlap
 
9
Szereplők
36
Vélemények
14
Képek
5
Videók
Préda

Galéria (14)

Amber Midthunder

Videók (5)

 
Piczil Zsolt   2023. 01. 01.

legújabb vélemény

0

A főszereplő színésznő nem erőltettet túl sok drámát az arcára. Igazából nagyon gyorsan átlendült a tűzmadár-Manitu-rosszszellem-megfoghatatlan energia problémán. Nincs kultúrsokk, hiedelemvilág terror, csak az a világító 18. századi lázadó feminizmu... több»

 
Norbert93   2022. 08. 31.

a nap véleménye

1
Woke film-e a Préda?

Sok támadást kapott a film a főszereplő miatt, mivel inkább a "woke" filmek közé sorolták. Általában ennek "besorolásnak" meg is van az alapja és vagy akarom vagy sem mindig nyilvánvaló jelleggel mutatkozik meg egy filmben, de itt nem igazán véltem f... teljes kritika»

 
BRANTON   2022. 08. 05.

7
Elvárások nélküli középszerűség

Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy 2022 egyik leginkább várt filmjének tekintjük a Prédát. Nem véletlen, hiszen a John McTiernan rendezésében és Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült, 1987-es Predator című klasszikus brutálisan jó volt. Első m... teljes kritika»

 
kabel   2022. 08. 05.

5
Egy teljesen átlagos akciófilm

A potenciál megvolt, izgalmas időpont, érdekes helyszín. Mindig is érdekelt, hogy más kultúrák hogyan kezelték volna a Predatort. Talán legközelebb kapunk egy középkori lovagosat, vagy egy mezopotámiait. A film azonban nem igazán lépett sehová. A karakterek teljesen egyoldalúak, és nem fejlődnek sehová, a sztorit kb. egy AI írhatta volna, mert nagy ész nem kellett hozzá. Még szegény Predator sem kapott semmilyen személyiséget, pedig a kinézete teljesen jó volt. Ha még egy kicsit gondolkoznak a filmen, kitalálnak pár izgalmas, korhű ötletet, esetleg felhúznak valami mélyebb tematikát, és mind a Predatort, mind az áldozatait egy kicsit kibontják, egy fokkal érdekesebb film kerülhetett volna az asztalra. Például bölényvadászós Predatoros üldözés, vagy a komancs hitvilág vegyítése, esetleg valamilyen, a Predator köré épülő szertartás. A film nem volt rossz, csak fájdalmasan középszerű.

 
Artemisia   2022. 08. 11.

4
Amikor a Vadászra vadásznak

Shane Black 2018-as, bődületesen rossz filmje után kérdéses volt, hogy tud-e még újat mutatni egy Predátor film. Dan Trachtenberg a Disney felügyelete alatt készült projektje azonban felülmúlta az előzetes elvárásokat, és azzal mutatott újat, hogy ne... teljes kritika»

 
Eastern79   2022. 08. 06.

1
Véres kaland

Dan Trachtenberg rendezése méltó folytatása a franchisenak. Már alapvetően az ad egy igen furcsa ízt az egésznek, hogy az indián kultúrát hozták össze az idegen vadásszal. Egyrészt ez a predator a legfélelmetesebb mind közül, amelyek valaha mozgóképen szerepeltek. Sokkal gonoszabb, vadabb fizimiskát kapott, és koponyacsontra emlékeztető sisakja szinte már fantasybe illő külsőt kölcsönöz neki. Így valamelyest csökkentve a kontrasztot a komancsok természetközeli, misztikus világával. Ahogy Naru (Amber Midthunder) egyre felkészültebbé válik vadásszá avatására, úgy az idegen lény is egyre erősebb ellenfeleket választ magának, vagyis mindketten a végzetük felé igyekeznek a maguk útján: egymáshoz. Gyönyörű helyszíneken követhetjük végig az eseményeket és fantasztikus zenei aláfestés teszi teljessé az élményt. Az akciók látványosak, kreatívak és nagyon véresek. Naru őrjöngése a prémvadászok táborában brutálisabb, mint amiket a predator művel. Egyedüli hibájaként talán a számomra kicsit összecsapottnak tűnő végső leszámolás róható fel, bár kétség kívül ügyes és stílusos lezárása a történetnek. Erős atmoszférával bíró, látványos mozi.

 
Solo   2022. 08. 10.

5
Túl sok CGI és Nat Geo ez a Préda

Nagyon vártam már a legújabb Predator filmet, a Ragadozó-franchise örök rajongója vagyok. A korábbi 6 részt többször is láttam már, és különböző mértékben, de mind tetszett. Nálam a legelsőnek elkészült 1987-es rész az aranyérmes, a jó öreg Arndolddal, és rögtön utána jön az 1990-es Danny Glover-féle feldolgozás, illetve Antal Nimród 2010-es látvány-mozija, Adrien Brodyval. A versus részek (amelyekben összehozták az alieneket a predikkel) hátrébb sorolódnak, és a 2018-as fejezettel együtt (a bombázó Olivia Noon dacára). Ilyen előzmények után rettentő kíváncsi voltam arra, hogy mit hoz össze a Dan Trachtenberg csapat, indián szereplőkkel. Nos, tetszett a végeredmény, de picit csalódtam is. Nem jött be a sok CGI-jelenet (mint a harci medve) és ez az indiános téma is sok volt nekem picit. Mintha egy Nat Geo ismeretterjesztő filmet néznék. A küzdelmek tetszetősen alakultak, annak dacára, hogy sajnálatos módon ez a Predátor kevéssé hasonlított nekem a korábbi ragadozókra. (Főleg a feje.) Végső értékelésem: közepes (50-60%), és az első három rész mögé helyezném a Prey-t.

 

76 gyilkosság történik a filmben, melyből 75 emberi vagy állati áldozat.

(BRANTON)
 

Az első Predator-film, amely kizárólag streamingszolgáltatónál jelenik meg, illetve az első önálló Predator-film női főszereplővel. Az Alien vs. Predator (2004) szintén női főszereplővel készült.

(Hupka Adrián)
 

Ez a franchise ötödik filmje (az Alien vs. Predator filmeket nem számítva), és a hírek szerint nem lesz köze az előző filmhez, ami 2018-ban jelent meg és amelynek társírója és rendezője az eredeti Predator (1987) szereplője, Shane Black volt.

(Hupka Adrián)
 
A Ragadozónak annyi kudarcos feldolgozása született, hogy a celluloid-hullagyalázás vádja mellett lassan az egész franchise létjogosultságát is kétségbe vonhatnánk – ha nem született volna meg a Dan Trachtenberg-féle Préda, amely végre megmutatja, milyennek kellene lennie egy Predator-filmnek. több»
 
A legutóbbi, 2018-ban megjelent film óta sok minden történt a Predator-franchise háza táján, bár a rajongók csak 2022. nyarán szembesülhetnek mindezek valóban kézzel fogható eredményével. A Disney 2019-ben felvásárolta a 20th Century Fox-ot, ami így 20th Century Studios néven a gigacég egyik leányvállalatává vált – és ezzel hozzá kerültek többek között a Predator-franchise jogai is. A 2022-es Prey tehát az első olyan (és reméljük, hogy nem az utolsó) film a ragadozó főszereplésével, mely a Disney égisze alatt jött létre – ezzel már a kezdeteknél kiváltva sokak ellenszenvét. Az ezt követő bejelentések csak fokozták ezt a hangulatot: szép lassan megtudtuk, hogy a film cselekménye 300 évet lép vissza a múltba, és főszereplője egy fiatal komancs indián lány (Amber Midthunder) lesz. Sokan kiáltottak woke-ot, és állították, hogy a kisebbségi, ráadásul női főszereplő csupán indokolatlan antirasszista és feminista üzenetet csempész be még egy olyan franchise-ba is, amelytől mindez korábban igen távol állt. Lássuk, szerkesztőségünk tagjai hogyan ütköztették véleményüket a filmről! több»