2021.09.29 21:03 Anti007 Olvasottság: 793x
6

Amikor a csodák mellett veszélyeket is rejthet az éjféli mise...

A Mise éjfélkor misztikus, olykor borzongató, kissé nyugtalanító hangulata emlékeztethet a Bly-udvarház szellemére. Nem véletlenül, mivel ezt a sorozatot is Mike Flanagan rendezte (ahogy A Hill-ház szellemét is.) Az említett két sorozatot igazi remekműnek tartom, és bátran lehet mondani, a Mise éjfélkor is felsorakozhat elődeihez.

Crockett szigetén, egy szürke kis helységben játszódik a történet. Az itt élő kis közösségben az emberek Isten felé fordulva élik unalmas napjaikat. Ám ez megváltozik, amikor a település idős papja egy több hetes zarándokút során rejtélyes körülmények között eltűnik, és helyettesítésére egy fiatal, megnyerő modorú, rendkívül jó szónoki képességekkel megáldott lelkipásztor érkezik Paul atya (Hamish Linklater) személyében. Nemcsak a csodák szaporodnak, de az eltűnt személyek is...

Amikor a csodák mellett veszélyeket is rejthet az éjféli mise...

Persze ettől sokkal komolyabb a sztori, és bőven tartogat meglepetéseket. Kiváló képi világ, a hangulatot remekül fokozó zene és egytől-egyig zseniális karakterek erősítik a sorozatot. Pár rész után szinte a közösség tagjának érezheted magad, mert ehhez minden adott. Elgondolkodtató, hogy a vallási fanatizmus milyen veszélyeket rejthet, főleg rossz emberek kezében. Az atya, a hitét vesztett fiú (Zach Gilford), a gyanakvó tanárnő (Kate Siegel - ő szerepelt A Hill-ház szellemében is) tényleg kiválóak, de az összes többi karakter is.

Egyetlen negatívuma, hogy van benne pár üresjárat, néha már véget nem érőnek tűnő párbeszéd, de mikor nagyokat pislogva, álomba szenderülve lehunynánk a szemeinket, pillanatokon belül kapunk egy olyat, hogy tágra nyílt szemekkel lessük az eseményeket. Tehát fenntartja az érdeklődésünket, és tényleg érdemes a lassú tempó ellenére kitartani, mert méltó befejezést kapunk.

Stephen King is elismerően nyilatkozott az alkotásról, ami sok mindent elárul. Mike Flanagan rendezése, képi világa hasonlít is az ő stílusához. Mindent összevetve részemről ajánlom a sorozatot.

"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért. Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem. Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam. Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az Úr házában lakom egész életemben.” /23. Zsoltár/"

De Uram irgalmazz Crockett-szigetétől!

dráma | horror | misztikus

Egy félreeső szigeten egy közösség csodaszerű eseményeket és ijesztő ómeneket  tapasztal, miután egy karizmatikus, titokzatos fiatal pap érkezik a településre. több»

6