2022.07.18 17:33 Artemisia Olvasottság: 257x
5

Így neveld Moby Dicket

A Netflix animációs filmjei általában jól sülnek el, elég a Mitchellék a gépek ellenre vagy az Oscar-díjra jelölt Klaus- A karácsony titkos történetére gondolni.

Legújabb alkotásukhoz pedig a Disney-projekteken edződött Chris Williams-t hívták segitségül.

Így neveld Moby Dicket

A tengeri fenevadon érezhető az az alkotói szabadság, amit a steaming szolgáltató nyújt : merészen nyúl felnőttes témákhoz, mint vadászat, ölés, bosszúszomj, kollektív manipuláció, társadalmi felbujtás, történelemhamisítás, identitásválság. Cselekményében és üzenetében - különösen a második felében - felismerhető egy összetévesthetetlen Disney-s beütés, ami a szeretetről, a barátságról és az elfogadásról tanít meg egy újabb, szép leckét.

Ezt a hibrid gondolatvilágot pedig hangulatos keretbe foglalják a tengerész-és kalózlegendák, a mitikus tengeri teremtmények , a matrózélet jellegzetes pillanatképei, valamint az olyan kalsszikusok megidézése mint a Moby Dick vagy épp az Így neveld a sárkányodat, de a Vaiana hatása is érezhető, leginkább Maisie karakterén.

A cselekmény bővelkedik izgalmakban és érzelmekben egyaránt : drabális tengeri csaták, rázós menekülések, sorsfordító találkozások és őszinte barátságok szövődése mellett rögeszmék elengedésének, egy életen át tartó szenvedély semmivé válásának, egy hőskép ledőlésének, egy apa-fia kapcsolat próbájának, valamint egy kislány letaglózóan érett coming- of age történeténet is tanúi lehetünk.

A nagy karakterfejlődések és a nagy változások filmje ez, melyek leglátványosabban Crow kapitány, Jacob és Maisie karakteriben figyelhetők meg, de Sarah Sharp is hasonlóan nagy a változás.

A szereplők diverzitása , a nemek, bőrszínek és testi fogyatékok változatos keveredése rávilágít, hogy ezektől függetlenül mennyire hasonlóan reagálnak az emberek egy-egy új helyzetre, behatásra, eszmére. Ez az a történet, ahol a diverzitás ábrázolása pontosan azt a célt érte el, amelyet a készítők szerettek volna, és csöppet sem teszi megosztottá az élményt.

Szintén nagy változás, hogy az átlagos Netflix rajzfilmekhez képest mennyire feljavult az animáció minősége. A víz és a mediterrán környezet megjelenítése, a tengeri szörnyek kidolgozottsága, az emberi szereplők mozgáskultúrája mind-mind aprólékos munka eredményei.

Ez az alkotás a Netflix korai munkásságát idézi, azt a színvonalat, amit a stúdió a kommersz filmek tömeggyártása előtt képviselt.

animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Egy legendás tengeri szörnyvadász élete a feje tetejére áll, amikor egy fiatal lány a hajójára száll, és összebarátkozik a legveszélyesebb fenevaddal. több»

5