2021.02.14 13:58 Kóborló Olvasottság: 122x
4

A Valentin-napi mészárlás

Régóta szerepelt már a film a megnézendő horrorfilmes listámon, és szerencsémre a napokban sikerült is belefutnom. Gondoltam, a legstílszerűbb pont Valentin-napon lenne véleményt alkotni eme régi, de remek kis slasherről.

A filmet a magyar származású George Mihalka rendezte, és mindenképp megpróbálta a 80-as évek slasher horrorfilmjei sikerét meglovagolni. Már a története is, hogy egy gyilkos Valentin-napon ragad csákányt, és azzal kezdi öldökölni a szerelmeseket, hajaz az 1978-as Halloween és az 1980-as Péntek 13. filmekre. További hasonlóság, hogy itt is egy álarcos elmebeteg (jelen esetben egy bányász gázmaszkkal takarja el az arcát) kezdi terrorizálni a kisváros lakóit.

A Valentin-napi mészárlás

Tulajdonképpen a filmben megtalálható minden olyan stíluselem, amit a jobban sikerült slasher horrorfilmek tartalmaznak. Mégis jó pár olyan dolog van, amit pozitívumként érdemes megemlíteni. Az első és igencsak fontos pozitívuma, hogy sikerült a forgatókönyvírónak olyan karaktereket megírnia, akiknek a sorsa érdekli a nézőket. Persze nem mondom, hogy nem voltak kissé sablonosak, merthogy megtalálható itt a slasher horrorkarakterek összes prototípusa, de mégis kedvelhetők voltak.

A másik nagy előnye a filmnek, hogy piszok jól sikerültek benne a gyilkosságok; kellőképp voltak véresek és kreatívak. További pozitívuma, hogy működőképes volt a helyszínéül választott bányajáratok atmoszférateremtése, ráadásként pedig a film történetvezetése is egészen pörgős. Mindezek mellé sikerült még azt is elérniük a készítőknek, hogy szinte az utolsó percekig találgassuk a gyilkos kilétét.

Egy-két apróbb hiba azért tarkította a film történetét, az egyik ilyen a gyilkos motivációja, amit elég erőtlennek, talán kissé feleslegesnek is éreztem. A másik pedig a befejezés, amit kissé összecsapottnak találtam. Mindezek mellett szerintem egy kimondottan erős alkotás lett a My Bloody Valentine, ami viszont nagyon megbukott a mozipénztáraknál, emiatt nem készült folytatás/folytatások hozzá (amit nem is nagyon értek meg, hogy miért). Ezek mellett még mai szemmel nézve is egy értékelhető horrorfilmről beszélhetünk, aminek mindenképp ott a helye a Valentin-napi filmek közt.

horror | misztikus | thriller

A My Bloody Valentine című film története egy bányászvárosban történt robbanással indít, melynek egyetlen túlélője volt csupán. Egy év kezelés után a túlélő visszatér,... több»

4