2024.04.10 17:02 Lipót Testvér Olvasottság: <100x
0

Lehetett volna jó is

Azzal kezdeném, hogy a „király” nem helyes megnevezés arra, aki egy ilyen miniatűr, harmincfős törzset vezet. Azt „jarl”-nak hívják. De nem ez volt a leggázabb, hanem a karakterek hiánya. Fjöllnir az egyetlen, akit „karakternek” neveznék. Pedig ő sem volt jó; ellentmondásos volt és hiteltelen (aki tiszteli a rabszolgákat és a nőket, az miért tartja tisztátalannak a menstruációt?). A szuler téma, melynek szakértője vagyok, el lett szúrva. Példának okáért ott van az, hogy nulla női harcos volt az egész filmben, pedig történelmi bizonyítékok vannak róla, ráadásul a feminizmus mostanában nagyon trendi. Aztán ott van még a fogszabályzós valkűr. Még jó, hogy nem szemüveges.

A berserkir törzset sokan szidják, de szerintem az nem volt rossz. A berserkires jelenetben pont olyan arányban vannak a történelmi tények és a fantázia, mint ahogyan az kellett volna. A látványvilág rendben van, a zene jó, a csatajelenetek látványosak. Sőt az erőszakos jelenetek miatt érdemes megnézni a filmet. Egyébként, amikor Amlet kitépte a féltestvére szívét, akkor Fjöllnir igyekszik visszaszerezni, holott a viking kultúrában a szív annyit ért, mint a hasnyálmirigy a keresztény kultúrában. A máj volt a vallásos szervük. A jelenet a Draugrral egész jó volt, főleg, amikor Amlet levágta a fejét, majd a lába közé tette. Egyébként ez is egy viking szokás az ellenség megalázására.

Lehetett volna jó is

A valóságban Óðinn és Freyr kultusza nem különült el ennyire. Az inkább a Skaði- és Njǫrðr-követők között volt. Ja, és minden király Óðinnt tartotta nagyobbra, de a vetést és az aratást mindig Freyr áldásával végezték. A bosszú a végén már szinte teljesen értelmetlen volt, de egy kivételesen erős hitű vikingnek ez nem jelenthet akadályt ahhoz, hogy egy olyan helyen vívja meg utolsó csatáját, ahol egy földi halandó porrá égne a hőtől. Szóval ez a film közepes, a jó zenéért és a harcjelenetekért megéri, de egynél többször nem. Aki pedig a X. század vikingjeiről hiteles történelmi filmet akar látni, az nézze a Vikingeket.

66 Az Északi  (2022)

akció | dráma | fantasy | kaland | thriller | történelmi

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 10. század Izlandján járunk, amikor egy fiatal herceg bosszút esküszik apja halála után. A férfi nem nyugszik, amíg meg nem találja a gyilkosokat, és meg nem fizet a... több»

0