Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
64%

Az Északi (2022)

The Northman
Filmadatlap
 
31
Szereplők
25
Vélemények
23
Képek
8
Videók

Galéria (23)

Alexander Skarsgård
Anya Taylor-Joy
Alexander Skarsgård
Claes Bang
Björk
Gustav Lindh
Jack Gassmann
Anya Taylor-Joy
Nicole Kidman
Ethan Hawke
Ethan Hawke
Nicole Kidman

Videók (8)

 
sptt   2022. 11. 30.

legújabb vélemény

1

Csalódott vagyok. Nagyon vártam ezt a filmet, végre nem egy szuperhős univerzum, hanem vikingek, a maguk valójában. Ehhez képest úgy érzem, hogy akár Oliver Stone is rendezhette volna ezt a filmet, egy rosszul beszívott időszakában. Amikor a film mon... több»

 
Zoltán384279   2022. 07. 17.

a nap véleménye

1
Nem viking történet!

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A Vikingek: Vallhalla című sorozat megjelenése után kezdtem el érdeklődni ez után a film után, mert az nagyon bejött és úgy gondoltam, hasonló élményben lesz részem. Hát ebből a szempontból óriásit csalódtam. Viszont az itt olvasható kritikákkal elle... teljes kritika»

 
Master   2022. 06. 13.

8
Zagyvaság, ami jól indul

Ebből a témából biztosan ki lehetett volna hozni valami jobbat is. Jól is indul, de zagyvaságba fullad. A vikingeket ősemberként jelenítik meg, akik vadállatoknak hiszik magukat. Aztán egy bizonyos északi férfi sorsát követhetjük nyomon, de nagyon minimál stílusban. Vannak persze jó jelenetek a film első felében (főleg csata jelenetek) de amikor a cselekmény áttevődik Izlandra, onnantól átmegy "zs" kategóriába minden. Kár érte, mert tényleg jó a téma. Értékelésem max 40% jóindulattal a harci cselekmények miatt.

 
MoviesChris   2022. 05. 18.

6
Csalódtam

Vártam ezt a filmet. Tetszett az alapötlet. Még jobban tetszettek az előzetes vélemények. Egy kemény hangulatú, véres, izgalmas és erős alkotásnak tűnt. Ehhez képest számomra csalódás volt, sokkal többet vártam. Nézzük először a pozitívumokat. Fényk... teljes kritika»

 
Harper   2022. 06. 24.

6
Csalódás, pedig jó téma volna

Nagy csalódás volt számomra ez a film. Történelemmel foglalkozóként kíváncsian vártam a viking téma megjelenítését és, hogy Robert Eggers mit kezd a X. századi környezettel. Erről a korról aránylag kevés film készült eddig. De sajnos úgy tűnik, mellényúlt. A vikingekből csak az ősember-szintű, elállatiasodott böfögés maradt meg, hogy farkasoknak, medvéknek hitték magukat. Az igaz, hogy létezett ilyen északi törzs, a berserkerek törzse, mely állatias módon harcolt, de a vikingek 90%-a aránylag fejlett rendszerben élt. Voltak modern hajóik, fegyvereik és jól szervezett társadalmi rendben éltek. Sajnos, ebből a filmből inkább az állatias én jön le a nézőkben. A film látványvilága is sekélyes. A kevés csatajelenet aránylag jól sikerült, a viking falu 20 lakója nagyon karcsú ahhoz, hogy monumentálisan adja vissza X. századi település-viszonyokat. Alexander Skarsgard és Anya Taylor-Joy viszik a vállukon a filmet, de a gyenge sricpt és a halvány rendezés ellen kevesek még ketten is. Értékelésem: 50%. Az is a két főszereplőnek szól. Ha nem ők alakítanák Amlethet és Olgát, alig 30%-ot érne csak a film.

 
HE7EDIK   2022. 05. 16.

1

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Nem rossz, de lehetett volna sokkal durvább is. A sztorit lenyúlták a Lion Kingből egy Nicole Kidman csavarral, a vége pedig eléggé kiszámítható. Több volt ebben a moziban, a vikingek mitológiájából viszont egész sokat kapunk.

 
BRANTON   2022. 05. 23.

1
Túltolva

Robert Eggerst sokan forradalmi rendezőnek tartják, mert rendezései, filmjei egyediek, és sokak szerint kimagaslóan jók is. Nos, abban egyetértek, hogy egyedi. A boszorkánnyal és A világítótoronnyal megmutatta, hogy egyedi stílusú rendező. Nekem mindössze annyi a problémám, hogy emellett már annyira „művészi”, hogy egyes jelenetek miatt egyenesen nézhetetlen. A művészi szót azért tettem Eggers esetében idézőjelbe, mert számomra feleslegesen túltolt drogos trip a megfelelő kifejezés rá. Az Északi pár fokkal emészthetőbb film, de nem sokkal. Amit nagyon tudok dicsérni itt, az a hangulat. Szerintem sikerült elkapni a kornak a hangulatát, illetve a díszletek is rendben vannak. Tele egy sor jó színésszel a film, ők hozzák is a kötelezőt. Annyira egyébként nem brutális a film, mint mondják, de kifejezetten felnőtteknek szól, már csak az atmoszférája miatt is. Szóval, nem egy rossz cucc ez, csak mint film nem igazán állja meg a helyét. Inkább egy érdekes kísérletezgetésnek nevezném, néhány jó pillanattal. Nem átlagos, nem bűn rossz, valahol a kettő között.

A film 74 276 225 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 43 641 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Az északi Robert Eggers harmadik nagyjátékfilmje A boszorkány (2015) és A világítótorony (2019) után.

(Gábor390920)
 

Ethan Hawke és Willem Dafoe második közös filmje a 2009-ben megjelenet Daybreakers - A vámpírok kora című film után.

(csd)
 

Az északi mitológiában a valkűrök képesek voltak hattyú alakját ölteni, ezt szimbolizálja a hattyú formájú sisak.

(csd)
 

Anya Taylor-Joy második viking tematikájú filmje a 2015-ben megjelent Vikingek csatája után.

(csd)
 

Nicole Kidman és Alexander Skarsgård második közös filmje a 2017-ben megjelent Hatalmas kis hazugságok után.

(csd)
 
Ócska közhely egy filmrendezőt „látnoki”-nak titulálni moziplakátokon, az viszont biztos, hogy a jelenlegi amerikai filmesek között Robert Eggers mindenképpen sajátos figura. A díszlet- és jelmeztervezőből a rendezői székbe átigazolt Eggers két korábbi nagyjátékfilmje, A boszorkány és A világítótorony is kiemelkedő volt sajátos képi világával, s ez Az Északi esetében sincs másként. több»
 
Az Északi összességében egy élvezhető, látványos mozi, a viking-filmek szerelmeseinek igazi csemege. Az átlag mozinézőnek lehet, hogy nem minden elemében fog tetszeni, és a fő karakter kissé halovány jelleme sem emeli a színvonalat, viszont Eggers ismét megmutatta, hogy nagyon ért a nagybetűs filmgyártáshoz. több»
 
Összességében tényleg egy nagyon erős filmről van szó, amely bár gore tekintetében elmaradt az elvártaktól, azért így is akad benne brutalitás és a korra jellemző nyers, állatias kegyetlenség. Rosszul nem döntünk, ha megnézzük, ha pedig ez lesz Eggers pályafutásának talán legkevésbé nagyon jó filmje, hát szomorúak biztosan nem leszünk. több»