Rólam

Elsősorban azt érdemes rólam tudni, hogy általános iskolás korom óta imádom az inkább felnőtteknek szóló filmeket. Igen, reggel Hupikék törpikék és Tom és Jerry volt a program (innen jöhet az, hogy a mai napig imádom a meséket), de az Alien vagy a Péntek 13 kaliberű horror ment a videóban délután vagy este. A Cannibal holocaust és az Ideglelés is (amiket még a mai napig félelmetes és jó filmnek tartanak) megvoltak ekkor. Nem voltak álmatlan éjszakáim. Viszont sokkal jobbak voltak, mint a mostani horrorok. Az utóbbi 15-20 évben talán egyedül a Démonok között filmeket tudom pozitívan értékelni. Még a Fűrész széria pár részét. 

A vígjáték műfaj soha nem tudott igazán lekötni. Van pár színész, aki miatt megnézem ezt a kategóriát, de szerintem jobb, mikor egy mese, egy akció vagy kalandfilm vicces. 

Ha már akció és kalandfilm... Ezek iránt már sokkal később kezdtem el érdeklődni, de azt tudom, hogy nem Rambo vagy a Terminátor volt a nagy megváltó. Mindig is jobban szerettem a Die Hard és a Halálos fegyver filmeket. (Természetesen nem akkor láttam ezeket, mikor megjelentek, hanem jóval később.) Talán pont azért, mert akciódúsak voltak és viccesek is.

A dráma vagy a fantasy még később jött, talán azért, mert ekkor kezdtem el érdeklődni a könyvből készült filmek iránt. Mindig szerettem olvasni, de sosem olyan könyveket, amikből film készült. Aztán elindult a máig divatban lévő hullám. Mindenből filmet kell csinálni, ami le lett írva. Azt hiszem jól döntöttem, mikor megfogadtam, hogy csak akkor olvasók el egy könyvet, ha a film tetszett. Túl sok olyan kritikát olvasok, amiben csak azért fikáznak vagy pontoznak le egy filmet, mert kevesebbet ad az elvártnál. Ha nem ismerem a sztorit, és bejön, amit látok, akkor hiába jobb a könyv, nem fogok kevesebb pontot adni érte. Egyébként van mikor jobban tetszik a film, mint a könyv (lásd Vaják). 

A mostani sorozatokkal és a streaming platformokkal kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Mikor gyerek voltam még a Dallas volt mérce, és már akkor azt gondoltam, hogy nem biztos, hogy kell e egyáltalán ilyet csinálni. Minek egy végtelen filmet készíteni, mikor az ember a tizedik rész után azt se tudja, mi volt az elsőben. Hát most inkább azt kérdezem: minek ennyi sorozat, mikor 10-ből 9 nézhetetlen. 

Végül jöjjenek a kedvencek. A kedvenc filmem, ha minden kategóriát nézek, akkor talán a Halálsoron. Ha bontom kicsit, akkor akció: John Wick, horror:  Ördögűzés Emily Rose üdvéért, kaland: Jumanji (az új), fantasy: Gyűrűk ura 2, mese: Coco. A sorozat pedig egyértelműen a Money Heist. 

77 Oppenheimer  (2023)

2023. 08. 03.
Szerencsére nem támasztottam nagy elvárásokat a filmmel kapcsolatban, ezért nem is volt alkalmam csalódni. Nem akarok csúnyán fogalmazni, de ez valami iszonyatos volt. Ne... több»
1
Egy újabb jól elkészített Netflix-dokumentumfilm, ami több szempontból mutatja be a sztorit. Mindig van lehetőségünk arra, hogy eldöntsük, ki a hibás, kinek hiszünk. Hát,... több»
2023. 06. 20.
MW
Először is, azzal kezdeném, hogy teljesen véletlenül néztem meg először a filmet. Unatkoztam, (még) volt Netflix-előfizetésem, és elindítottam. Az, hogy Indiában indult, ... több»
Hát igen. A Netflix, mióta létezik, körülbelül négy vagy öt nézhető filmet tudott készíteni. Viszont a dokumentumfilmekre valamiért nagyon ráéreztek. Ha valaki erről a té... több»
2023. 03. 30.
Dean és Sam kalandjait követően vártam, hogy milyen sztorit szántak a szüleiknek. Az eredeti sorozatban a két fiú két különböző képet festett róluk, és kb. erre számított... több»
Énekelj! (2016)