2021.09.07 23:25 Mark89 Olvasottság: 750x
2

Nyisd ki a szemed!

Az „Otwórz oczy” eredeti cím jelentése „Nyisd ki a szemed!”, s jobb cím is lenne a tükörfordítás. Hiszen folyton folyvást szemkinyitási kísérleteket látunk 17 éves főhősnőnktől, Juliatól... Avagy Karolinától? Ki tudja?

Szintén nehéz dönteni, ha be akarjuk sorolni ezt a 6 részes (nyitottan, folytatásra váróan végződő) sorozatot a tiniknek szóló sorozatok, avagy a nagyívű pszichológiai drámák közé… Egyszerre érezzük olcsó szubzsánernek, s a valósággal és álomvilággal frenetikusan zseniálisan játszó pszichotrillernek ezt a mozit. Egyszerre megvan benne minden, ami „Netflix” (a lá Hallmark), azaz jól ismert stílus, kezdve a klasszikusan letisztult díszlettől a stilizált történetmesélésen át a kiszámítható kameramozgásig, ami persze nemcsak a művészi minőség korlátját, de egyszersmind garanciáját is jelenti. S egyszerre látunk itt egy elementáris filmnyelvi bravúrt a valóság/álom váltópályán, amely persze lerágott csont a film világában, másfelől viszont Julka révén húsba vágóan eleven, élénk, parázslóan közeli, és ami a legfontosabb, a néző számára azonosulható, szerethető.

Nyisd ki a szemed!

A sorozatot esztétikailag ’l’art pour l’art’ kell nézni. Nem kell keresni végtelen mélységeket főhősnőnk eszméléseiben, hanem figyeljük a svenkelést, a színeket, a fókuszt, s persze figyeljük a felszín dramaturgiáját, a fordulatokat, s nyílt színi érzelemkeltéseket, hisz ezek sem minden mondanivaló nélküliek. Az Álom vagy valóság nem egy katartikus dráma, de egy meg-megingóan bravúros filmművészeti mestermunka, ahol a nagyüzemi filmkészítés kényelmes profizmusa találkozik a fiatalok nyelvén keresztül valami egyszerre megragadóan játékos és drámai valóság- és igazságkereséssel az életről, a valóságról.

Mindezt a formai kunsztokon túl nem mélyebbre ásó módon teszik az alkotók, de mégis művelik ezt csillogóan, egyedien… Utazásra hív bennünket a sorozat. Egy olyan kalandra, amely után mi magunk talán éjszakai álmainkat nem fogjuk valóságnak gondolni, de mégis másképp fogunk viszonyulni hozzájuk… S álmod(oz)unk a következő évadról…?

dráma | misztikus | thriller

Julka egy amnéziásoknak fenntartott intézményben találja magát, miután elvesztette a családját. Furcsa álmok gyötrik, amelyek túlságosan valóságosak, ezért elgondolkodik... több»

2