2022.12.31 00:32 kabel Olvasottság: 361x
1

Két csillag, a korhű kosztümök és helyszínek miatt

De minden más annyira a dilettantizmust sugározza magából, hogy a sorozat minden percében szekunder szégyenérzetem volt. Hogy tud több mint egymilliárd forint ilyen amatőr munkát eredményezni?

Az Aranybulla kerete a narráció, ami nagyjából rendben is lenne, ha főbb pillanatokra vagy epizódokat átkötő elemre használták volna. Azonban a sorozat majdnem minden momentumában jelen van, agyonmagyarázva minden jelenetet és karaktert. A szereplők emiatt misztikumukat vesztett sablonokká válnak, személyiség nélkül. A problémát csak tetézi, hogy néha átvágunk egy majdnem érdekes történelmi jelenetből egy random, beszélni alig bíró történészre, aki hatvanas évek dokumentumfilmjeit idéző energiával nyomja le a torkunkon a sztori minden részletét. Olyan dolgokat, amiket sokkal érdekesebb lett volna megmutatni a sorozatban, mint végighallgatni. Lényegében az Aranybulla egy rádiójáték/podcast, hisz a vizuális része a sorozatnak nem mesél semmit, amit a narráció nem mond el. Egyszerűen nem filmes történetmesélés. Talán jobb is, mert rengeteg jelenet teljesen fényelés vagy színkorrektúra nélkül lett prezentálva, emiatt a látványvilág félkész hatású, és szinte mindegyik helyszínből hiányzik egy jó világosító vagy valamilyen atmoszféra-teremtő elem. Nem segít, hogy a forgatókönyv, specifikusan a dialógusok borzasztóak. Kb annyira hitelesek, mint egy pornóparódia. Getrúd találkozása Andrással pl. kimondottan borzasztó volt, kb. az alábbi dialógus hangzik el: „Te vagy az az András, a kereszteslovag, őseid elvették, ami járt nekik, és te? Elő azzal a karddal!” Ez az első interakciójuk, és a következő jelenetben már házasok. A forgatókönyvírót valószínűleg farkasok nevelték, vagy még nem hallott embereket beszélni.

Két csillag, a korhű kosztümök és helyszínek miatt

Azért szomorú, mert ebből a korból és karakterekből egy remek magyar Trónok harcát lehetett volna készíteni, a karakterek élete tele volt intrikával és komplikációkkal. Hatalmi játszmák, izgalmas történelmi helyszínekkel, magyar figurákkal – kimondottan érdekesnek hangzik. Ehelyett egy túlcsinált, unalmas történelemórát kapunk, stock zenével.

39 Aranybulla  (2022)

dokumentum | dráma | történelmi

II. András király trónra kerülése kalandosnak bizonyult, majd munkához látott, hogy az ország ellenségeivel szemben döntő lépéseket tegyen. 1222-ben törvénycsomagot fogadott... több»

1