2023.02.26 00:09 Leibel Olvasottság: <100x
0

Igaz történet valósághűtlen ábrázolása- sok-sok irritáló szemdüllesztéssel, és grimasszal

Ebben a sorozatban – amiben elvileg nemrég történt eseményeket dolgoznak fel – nem is tesznek kísérletet arra az alkotók, hogy komolyan vegyük őket, és a sztori hitelességét, amit elmondanak. Pedig tényleg megtörtént.

Kezdjük a sorozatbeli újság szerkesztőségével, ahol a legjobb, Pulitzer-díjas, elismert újságírók külön vannak ültetve, a feledés homályába eső asztalhoz, feladat nélkül. Alkalmazottat fizetnek, akinek nincs különösebb dolga? Még talán a szocialista Magyarországon, a teljes foglalkoztatás idején egy gyár irodájában. De Amerikában? Nyilván nem volt jobb ötletük arra, hogy bemutassák párbeszédes formában, hogyan zajlik az „oknyomozás”. Kell valaki, akivel beszél a főhős, nem lehet csak a klaviatúrával ábrázolni. És kell, hogy a főhős újságírónak legyen csapata, akik asszisztensként a keze alá dolgoznak, oké. Rendezői húzás.

Igaz történet valósághűtlen ábrázolása- sok-sok irritáló szemdüllesztéssel, és grimasszal

Ez utóbbi miatt ezt a szerkesztőségábrázolást még könnyebben lenyeltem, de a főszereplő karakterábrázolását már sokkal nehezebben. Mi ez a folyamatos grimaszolás meg szemdüllesztés? Olyan, mintha valakit parodizálna, akit utál. De még karikatúrának is rossz. Színészetnek meg nem mondanám. És milyen forgatókönyvíró talál ki olyan baromságot, hogy első terhesség végén a nőt nem izgatja a várható szülés, nem foglalkoztatja, hogy minden rendben legyen ezzel? A történetnek az a része jobb, amikor Anna Sorkin sztoriját dolgozzák fel. Tényleg érdekes, hogyan szedte rá az elitet, és gombolt le róluk támogatást. Ugyanakkor az újságíró „oknyomozását” ábrázoló rész a hiteltelensége mellett még rém unalmas is.

És ha már a forgatókönyv: mi a fene tartott ezen kilenc részig? Sokat kellett tekerni. Ha belesűrítik mondjuk hat részbe, még lehet, hogy azt is sokallom. Sajnos végignéztem. Inkább olvastam volna el néhány cikket a témában. És ezért fizettek egy bűnözőnek jogdíjat? Jó. Tudom, az „áldozatok” kapják meg.

dráma

Egy újságíró Anna Delvey esetét vizsgálja, aki egy Instagram által híressé vált német örökösnő. Pillanatok alatt belopta magát New York szívébe - majd lelépett a lakosok... több»

0