2022.01.25 21:45 Harper Olvasottság: 753x
6

Romantikus és szórakoztató, a negatív mainstream dacára

Nagyon sok bántást kapott ez a film, többek közt a Cinematrixtól is egy teljesen sablonos véleményvezéri írásban. Úgy döntöttem, hogy már csak azért is megnézem, megtudva: valóban jogos-e a mainstream média többségi lehúzó véleménye. Bizony meglepődtem, mert egy nagyon is aranyos kis történetet kaptam, szórakoztató kivitelben. Persze nem az évszázad filmje és Oscar-esőre sem számíthat, de kimondottan élvezetes sztori. Az igaz, hogy kicsit kiszámíthatóak a történet "fordulatai", de mindent kárpótol az a természetesség, ami ebből a filmből árad. A főszereplő, a 26 éves Laura Marano egész lényéből báj fakad, és ellentétben a Cinematrix lehúzó álláspontjával, igenis hihető róla, hogy érdeklik a "kisemberek", a kiszolgáltatottak. Mert ez a dolog fő motívuma: a hétköznapi, New York-i fodrásznő előkelő udvarba kerül, egy kitalált ország palotájába, ahol a fiatal herceg beleszeret.

Bohó kis romantikus mese, de egyben jóleső felüdülés is a temérdek harmadvonalbeli akciófilm után, melyek null 24-ben árasztanak el bennünket. Miért baj az, ha ezúttal egy bugyuta kis mesét élvezhetünk, teljesen elengedve magunkat, nem agyongondolva mindent és nem a művészi értéket keresve. Néha kellenek az egyszerű, elcsépeltnek tűnő kis történetek is, mert ki kell kapcsolódnunk időnként még a gondolkodás alól is. Ezen a sztorin pedig nem kell agyalni, csak hátradőlve élvezni és bizalmat szavazni számára. Engedni, hogy naivitása gyógyírként hasson ránk, ellazítva bennünket.

Romantikus és szórakoztató, a negatív mainstream dacára

A férfi főszereplő, Mena Massoud az Aladdinból lehet ismerős, de ezúttal ő is csak egy laza figurát alakít, aki szerelembe esik egy hétköznapinak tűnő, de valójában különleges nő iránt. Kapcsolatuk alakulása a film alaptörténete, helyenként vicces, máshol megható jelenetekkel. Hogy szirupos lenne az egész? Lehet, de van, hogy éppen szirupra vágyunk, egy kis mézédes álmodásra két szerelmes fiatalt nézve, a TV elé lekuporodva egy kis nasival vagy egy pohár borral. Nos, aki értékelni tud ilyesmit, az kiválóan ellesz ezzel a filmmel, ahogyan én is elvoltam, és a legkevésbé sem bántam meg, hogy megnézhettem. A hivatásos kritikusok alighanem ezt nem értik; a Királyi bánásmód ugyanis tarol a nézettségi adatokat vizsgálva, minden lehúzó publikációjuk dacára. Nos, tisztelt "véleményvezér főelemzők", ez a film ékes bizonyítéka annak, hogy a többség néha egyszerűen csak jól akarja érezni magát egy mesével, akkor is, ha abban nem ígér a történet számára világrengető gondolatokat, lelki megtisztulást vagy nagy élettanulságokat, Oscar-díjas alakításokkal.

Én kiállok tehát Rick Jakobson rendezése mellett, és szirupos elcsépeltség ide vagy oda, kijelentem: igenis szórakoztató, igenis élvezetes, igenis értékelhető, ha adunk számára egy esélyt.

romantikus | vígjáték

Izzy New Yorkban fodrászkodik, és lehetőséget kap, hogy egy elbűvölő herceg esküvőjén dolgozzon. Viszont szikrázni kezd közöttük a levegő. Elérkezik a döntés ideje -... több»

6