2022.02.04 08:21 Lubi Olvasottság: 205x
5

Felkavaró babaházi történetek

A Netflix ezúttal egy felnőtteknek szóló stop-motion animációs filmmel borzolja fel a közönsége kedélyeit. Az Egy ház, három család három, tematikusan összekapcsolódó rövidfilmje a lakhatási problémák társadalmi kérdéseit járja körül. Az egyes történetek különböző, egyedi stílusú animátor-rendezők munkái, akik mind saját látásmódjukkal gazdagították a szkeccsfilm összetett rétegeit.

Az első történetben a boldog, de szerény családi idillt a jólét sivár horrorja váltja fel, ahogy a szülők, gyermekeiket egyre inkább elhanyagolva válnak eggyé anyagi javaikkal. Ezután egy ambiciózus egérrel találkozhatunk, aki egy lakás felújításába fekteti minden idejét és maradék pénzét. Az igénytelen, ingyenélő házfoglalók azonban idővel őt is az élősködők közé züllesztik. Harmadjára pedig a szebb időket elengedni képtelen macskalány vendégei lehetünk. A reményteljes utolsó felvonásban a változás szükségessége és a mobilitástól való félelem feletti győzelem kerül fókuszba.

Felkavaró babaházi történetek

Az antropomorf állatszereplőkben több emberség lakozik, mint egyes hús-vér színész alakításában. A stop-motion technika anyagszerűségének köszönhetően minden karakter kézzelfogható és valószerűnek érződik. Az aprólékos, professzionális animáció pedig szemkápráztatóan kifejezővé teszi a különböző környezeti hatásokat is.

A film(ek) egyetlen állandó szereplője mégis maga a címszereplő ház. Egy lakás, ami képes otthonként és kísértetházként is funkcionálni. Az épület hol reményt ad, hol elvakulttá tesz, máskor viszont béklyóként akadályozza a boldogulást. Az otthon melegének intim környezetébe nyerve bepillantást lepleződik le előttünk az egyes családok élete.

A történet(ek) másik központi eleme ugyanis a család működésképtelensége. Az anyagi okokból felbomló kapcsolatokban főhőseink mind magukra maradnak, kiszolgáltatottá válnak. A gondoskodás teljes hiánya a környezetet rideggé, a családokat elidegenítővé teszi. Az Egy ház, három család gazdag motívumrendszerében számos mikrotörténet és megannyi értelmezési lehetőség rejlik. A film egy olyan otthon, amiben mindenki megtalálhatja a maga helyét.

animáció | vígjáték

Egy misztikus ház és három sors fonódik össze ebben a sötét hangulatú animációs vígjátékban. Egy szegény család, egy szorongó vállalkozó és egy savanyú házinéni... több»

5