2022.10.03 18:00 Tonyka Olvasottság: 552x
0

Különleges színfolt

Nem írt még róla senki, talán nem véletlen, én is vakarom a fejem, hogy tulajdonképpen mit is láttam. Szintetikus biológia, habár létező tudományág, szégyen, nem szégyen, semmit sem tudok róla. Remélem, vannak még így páran rajtam kívül is. Ezáltal elég nehezen emészthető ez az alkotás.

Adott egy poszt-apokaliptikus környezet, idáig semmi extra. Viszont a környezet javarészt ellenséges az emberek számára. Különféle válogatott módon képesek a növények végezni velünk. A főszereplő itt tengeti napjait a beteg apját gondozva.

Különleges színfolt

Mint kiderül, igen tehetséges, ami a szintetikus biológiát illeti. Mint oly sok filmben, természetesen létezik csodaváros, ahová eljutni, bejutni lehetetlen a városon kívüli emberek számára. Nyilván a "Citadella" azért kihasználja az örök nyomorra ítélt embereket. Az egész környezet ütött-kopott, depresszív hangulatot áraszt. Csodás a fényképezés és a látványvilág. Nincsenek látványos akciójelenetek, mégis van egyfajta hangulata a filmnek, ami miatt érdeklődve várjuk, merre is tartunk pontosan. Vesper napi csatáit vívja a saját és az apja életben maradásáért, miközben kísérletezik a világ jobbá tételének reményében. Nem tekinthetünk rá egy percig sem 13 éves gyerekként. Jó mutatja be a film, hogy ebben a közegben nincs gyerekkor. Két csavart kapunk, az egyik a negatív szereplő kapcsolódási pontja Vesperrel. A másik az életében hirtelen felbukkanó hölgy kilétével kapcsolatos. Nagyon egyedi hangulatú, amiért nem igazán tudja hová tenni magában az ember. Biztos vagyok benne, hogy nagyon megosztó lesz, sokan epét fognak hányni. Ettől még nem kiáltom ki az év legjobb filmjének. Teljesen nem jött át, mi miért történik pontosan, mire kellett pl. a gyerekvér? Kérdésként felmerül ugyan, de választ nem kapunk. Ahogyan azt sem igazán értettem, hogy van high-tech, mégis nomádok a körülmények a városon kívülieknek. Nem mondanám, hogy izgalmas vagy feszült, inkább érdekes.

67 Vesper  (2022)

dráma | kaland | sci-fi

A Föld ökoszisztémájának összeomlása után Vesper, a 13 éves lány, aki lebénult apjával küzd a túlélésért, találkozik egy titokzatos nővel, aki arra kényszeríti Vespert,... több»

0